Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijanski škofje svarijo pred prenizko rodnostjo

Objava: 26. 05. 2010 / 08:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Italijanski škofje svarijo pred prenizko rodnostjo

Več kot polovica italijanskih parov je brez otrok, od tistih z otroki pa jih ima polovica le enega

Predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Angelo Bagnasco, svari pred dramatičnimi posledicami prenizke rodnosti v Italiji in zahteva večjo podporo številčnejšim družinam. Dežela se je po njegovih besedah ‘znašla na poti proti počasnemu demografskemu samomoru’. Več kot polovica italijanskih parov je brez otrok. Od parov z otroki jih ima okoli petdeset odstotkov le enega otroka, družin s tremi ali več otroki pa je v Italiji menda le za dobrih pet odstotkov. Te številke glasno kličejo po politiki, ki se močneje osredotoča na dobrobit otrok, je kardinal pojasnil na odprtju zasedanja Italijanske škofovske konference v Rimu.

V luči škandalov spolnih zlorab je kardinal Bagnasco poudaril, da je potrebno njihove žrtve postaviti v središče cerkvene oskrbe, Cerkev v Italiji pa mora odločno nastopiti proti storilcem. Nikakor ne sme sklepati kakršnega koli kompromisa, ampak mora ustrezno ukrepati z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Bagnasco je tudi povedal, da so italijanski škofje že leta 2007 okrepili svoja prizadevanja za skrbno izbiro in izobrazbo semeniščnikov v bodoče duhovnike.

Kardinal se je kritično izrazil do razsodbe Evropskega sodišča za človekove pravice o prepovedi uporabe kržev v italijanskih šolah in dejal, da lahko ob tej razsodbi ‘le nemo in nejeverno strmimo’. Razsodba temelji na napačni domnevi laikov, da se mora vera ‘dogajati’ le v zasebnih okoljih.

Italijanski škofje na svojem 61. rednem letnem zasedanju razpravljajo od ponedeljka, njihovo druženje pa bo potekalo do petka.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh