Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izbor TV in radijskih vsebin (12.–19. april)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 12. 04. 2024 / 10:00
Čas branja: 12 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2024 / 13:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izbor TV in radijskih vsebin (12.–19. april)
FOTO: Pexels

Izbor TV in radijskih vsebin (12.–19. april)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (13.–19. april) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Reševanje ljubezni v družini je mogoče in je največ vredno

Za življenje

Radio Ognjišče v soboto, 13. 4., ob 11.00

V letošnjih oddajah s psihologinjo, pesnico in pisateljico, tudi vse bolj prepoznavno predavateljico in vodjo delavnic osebnega spoznavanja ter notranjega iskanja miru Alenko Rebula, govorimo o družinskih tematikah. Naša sogovornica je v soavtorstvu z Josipo Prebeg izdala knjigo z naslovom »Otroci ljubezni«. Tako razmišljamo o vlogi družinske skupnosti, o dinamiki odnosov znotraj nje, o vplivih družbe na družino in obratno, o najvidnejših izzivih skupnega življenja ter skozi konkretne primere spodbujamo k odzivom, ki odpirajo poti do boljšega razumevanja tako lastnih potreb kot potreb drugih znotraj družine. Velikonočno praznovanje in pomlad naj bi v nas spodbudila očiščenje toksičnih misli in delovanj, zato bo eno od osrednjih izhodišč tokratnega pogovora z Alenko Rebula, ki ga bo vodila Nataša Ličen, kako jih prepoznamo in kako lahko začnemo ravnati drugače. Reševanje ljubezni v družini je mogoče in je največ vredno, prinese varno zavetje, po katerem hrepeni sleherna duša.

Sorojenca, redovnica in duhovnik, Ana Šuštar in Janez Pavel Šuštar

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto, 13. 4., ob 19.00

Na začetku tedna molitve za duhovne poklice v Katoliški Cerkvi bomo v oddaji Sledi večnosti gostili brata in sestro, ki sta v zadnjih letih stopila na pot duhovnih poklicev redovnico, Ano Šuštar in kaplana Janeza Pavla Šuštarja. V obdobju, ko se le redki mladi odločijo za duhovne poklice, sta naša sogovornika sprejela drugačno odločitev. Ali bi jo še enkrat? Kdo od njiju jo je v družini prvi javno obelodanil? Kako se kot mlada človeka spopadata z izzivi današnje družbe? Kako se povezujeta s soljudmi in presežnim?

Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Sveta maša iz Šentruperta

Prenos

Radio Ars v nedeljo, 14. 4., ob 10.00

Prenos sv. maše iz Šentruperta na Dolenjskem. Mašuje župnik Jakob Trček.

Pascha nostrum – Kristus, naše velikonočno jagnje

Musica sacra

Radio Ars v nedeljo, 14. 4., ob 9.25

Pascha nostrum je velikonočna hvalnica, ki se poje ali moli v velikonočnem času, vse do binkošti. Besedilo je sestavljeno iz različnih verzov Svetega pisma. V anglikanski cerkvi se jo izvaja pri jutranjih molitvah, pri bogoslužju pa jo lahko srečamo v vseh dneh velikonočnega časa. Prisotna pa je seveda tudi v uglasbeni obliki – v gregorijanskem koralu in glasbi različnih glasbenih ustvarjalcev.

Novomašnik, bod' pozdravljen

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 14. 4., ob 11.20

Zakaj so duhovniki med nami? Ali jih potrebujemo? V Katoliški Cerkvi začenjajo teden molitve za nove duhovne poklice in stanovitnost obstoječih. Verniki duhovnika potrebujejo, najprej za obhajanje evharistije ali svete maše. Po njem mednje prihaja Bog v podobi kruha in vina. Je njihova hrana, njihov zgled, da oznanjajo Gospodov nauk in opravljajo dobra dela. Pri maši duhovnik gradi občestvo z verniki. Kako pa postaneš katoliški duhovnik? V pogovoru z letošnjimi novomašniki med drugim o tem, ali so jih za duhovni poklic izbrali ljudje ali Bog.

Preberite tudi: Tudi jaz bi si želel služiti Gospodu!

Človek med religijo in umetno inteligenco

Sedmi dan

Radio Ars v nedeljo, 14. 4., ob 18.00

Tematika umetne inteligence je v zadnjem času zelo pomembna. Kaj to sploh je in kako vpliva na naše vsakdanje življenje in aktivnosti, ter k čemu nas spodbuja? Kako iskati stečišča med to vrsto inteligence in kakšen vpliv ima na teologijo in Cerkev? O tem s profesorjem dr. Bojanom Žalcem.

Prepletanje modernega in tradicije v kitajskih mestih

Z ljudmi na poti

Radio Ognjišče v nedeljo, 14. 4., ob 18.20

Janko Le Ulaga se je pred približno desetletjem zaradi službe iz Slovenije preselil na Kitajsko. Njegova odločitev je bila lažja, saj ima ob slovenskih tudi kitajske korenine, zdaj pa že več kot desetletje živi v Šanghaju. V oddaji bo spregovoril o življenju in delu v tujini, pa tudi drugačnih navadah, kulturi in naravi.

Preberite tudi: Reflektor: Umetna inteligenca nima slabih namenov, če že, jih imajo razvijalci [VIDEO]

Kako pomembno je hranjenje arhivskega gradiva

Pevci zapojte, godci zagodte

Radio Ognjišče, v ponedeljek, 15. 4., ob 21.00

Glasbenonarodopisni inštitut je najstarejši inštitut Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, ki letos obeležuje 90-letnico delovanja na področju ohranjanja ljudske glasbe in plesa. O zgodovini in poslanstvu bosta več povedali dr. Marjanca Klobčar in predstojnica inštituta dr. Mojca Kovačič.

Žalovanje – kako in zakaj, če sploh?

Sveto in svet

TV SLO 1 v sredo, 17. 4., ob 23.00

Žalovanje je univerzalni proces in ne izbira letnih časov, prav pomlad pa lahko celo poudari kontrast med porajanjem novega življenja v naravi in izgubo, ki jo doživlja posameznik. Žalovanja ne občutimo le ob smrti ljubljene osebe, temveč tudi, ko se konča neko življenjsko obdobje, ko pogine hišni ljubljenček in celo ob izgubi predmeta. Spomnite se, kako ste se počutili, ko se vam je uničil mobilni telefon. Nam lahko vera in raziskovanje duhovnosti pomagata na poti žalovanja ali sta morda ovira? Obstajajo »pravi načini« žalovanja? Taka vprašanja bomo našim gostom zastavljali v oddaji Sveto in svet, v sredo, 17. aprila 2024, ob 23.00 na Prvem.

Joseph Ratzinger: od Bavarske do Benedikta

Dokumentarni film

Exodus TV v petek, 19. 3., ob 20.00

Papež Benedikt XVI. se je kot Joseph Alois Ratzinger 16. aprila 1927 rodil na Bavarskem, v Nemčiji. Umrl je 31. decembra 2022 v Vatikanu. Spremljali ga bomo od ranega otroštva prek mladoletnega vpoklicanega vojaka v 2. svetovni vojni, ujetništva, študija teologije, profesure, škofovskega posvečenja do kardinalskega naslova 1977, pa vse od pomembnih funkcij v Vatikanu do papeškega pontifikata in smrti.

Preberite tudi: Papež Frančišek o Benediktu XVI.: »Bil mi je kot oče«


Filmi tedna in druge oddaje po našem izboru

Lov na ledene gore – led kot belo zlato

Belgijsko-francoska dokumentarna oddaja, 2022

TV SLO 2 v petek, 12. 4., ob 20.00

Režija: Charlotte Balatre

Vsako pomlad se na Novi Fundlandiji začne tekma s časom. Lovci na ledene gore oprezajo za gmotami ledu, ki jih nosi z Grenlandije. Z njih si prizadevajo odlomiti velike kose ledu, še preden bi se ta popolnoma stajal, in jih natovoriti na ladje, nato pa iz njih pridobljeno vodo drago prodati. Voda iz tega ledu namreč slovi kot "najčistejša na svetu" in je vsako leto bolj priljubljena za izdelavo različnih pijač. Toda za bogastvom, ki ga prinaša belo zlato, se skriva mračna resničnost – segrevanje ozračja. Podnebne spremembe utegnejo ta posel kmalu končati, saj se severni tečaj segreva skoraj trikrat hitreje kot preostali deli Zemlje.

Zaljubljeni učitelj

Ameriški film, 2014

POP TV  v petek, 12. 4., ob 0.00

Režija: Marc Lawrence Igrajo: Hugh Grant, Whit Baldwin, Vanessa Wasche, Marisa Tomei

Nekoč je bil Keith Michaels nagrajeni filmski scenarist v Hollywoodu, toda ločitev in niz neuspešnih filmov sta mu pustila nič drugega kot le dolgove in prazne strani. Ko mu njegov agent uredi delo gostujočega profesorja na univerzi v zvezni državi New York, obupani Keith ne more reči ne.

Sladokusci

Nizozemski film, 2022

TV SLO 1 v soboto, 13. 4, ob 15.20

Režija: Mannin de Wildt Igrajo: Sanne Vogel, Sinan Eroglu, Sanne Langelaar, Holly Mae Brood

Romantična komedija o svetu popularne kulinarike, spletnih vplivnežih in urbanem vrvežu nizozemskega glavnega mesta. Priljubljena 32-letna blogarka Sam, ki se preživlja z ocenjevanjem kulinarične ponudbe v Amsterdamu, nekega dne sreča simpatičnega mladeniča. Takoj se zaljubi vanj, on pa vanjo. A tukaj se zaplet seveda šele začne. Tik pred njunim srečanjem je Sam napisala porazno oceno restavracije, v kateri ta moški, ki ji je tako zelo všeč, dela kot glavni šef. Sam se skuša izkopati iz težavne situacije, a jo to spravi v še večje težave.

Madagaskar (Madagascar)

ameriški film, 2005

Kanal A v soboto, 13. 4., ob 19.05

Režija: Eric Darnell, Tom McGrath Igrajo: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen

Lev Alex je glavna atrakcija newyorškega živalskega vrta. Skupaj z najboljšimi prijatelji, zebro Martyjem, žirafo Melmanom in povodnim konjem Glorio že vse življenje živi za zidovi živalskega vrta. Potem nekega dne Marty pobegne in prijatelji se odpravijo za njim. A ulice New Yorka niso preveč varne. Alexa in ostale kmalu ujamejo in hitro se znajdejo na poti proti Afriki. Nazadnje pristanejo na Madagaskarju, kjer jih čaka nov izziv. Kako naj preživijo v divjini, ki je še nikoli niso videli od blizu?

Cankar

Dokumentarno igrani film

TV SLO 2 v nedeljo, 14. 4., ob 12.50

Dokumentarno-igrani film Cankar nam v igranih prizorih približa zasebno življenje največjega slovenskega pisatelja. Filmska pripoved se začne novembra 1899, ko Ivan Cankar najame kabinet pri družini Löffler v dunajskem predmestju Ottakring. Sprva se približa gospodinji, pozneje pa njeni odraščajoči hčeri Steffi. Pri njih se ustali za skoraj deset let in tam ustvari večino svojih del.
Ob obisku brata Karla v Sarajevu je gost nadškofa Josipa Stadlerja. Tam napiše Hlapce in se odloči, da se ne bo vrnil k zaročenki na Dunaj. Naslednja leta živi na ljubljanskem Rožniku. Tudi tam se zapleta s tamkajšnjimi dekleti; je pozoren ljubimec, družaben in izjemno inteligenten. Opazuje bedo obubožanega delavskega razreda okoli sebe in se navduši za socialdemokracijo. Upor proti krivičnemu družbenemu redu preveva celoten Cankarjev opus. Z rekonstrukcijami nekaterih javnih nastopov v filmu je poudarjena moč in aktualnost njegove politične besede. Pozorno branje Cankarjevih del nam razkriva podrobnosti iz pisateljevega življenja. V njegovih skoraj filmskih opisih prepoznavamo prostore, portrete najbližjih in sodobnikov. Marsikaj, kar je opisal v literaturi, je nekaj let pozneje tudi sam doživel. V premišljenih prepletih igranega, animiranega in dokumentarnega so rokopisi in pisma iz njegove zapuščine vtkani v igrane prizore. Junaki v filmu spregovorijo z besedami iz Cankarjeve proze.
Film odpira vprašanje, kako se je v dobrem stoletju izoblikoval mit o Ivanu Cankarju. Veličasten opus romanov, povesti, črtic, pesmi, esejev, političnih govorov, člankov in pisem ponuja široko polje interpretacij. Cankarja so si prisvajali tako na levici kot na desnici. V dokumentarnem delu filma se srečujemo s poznavalci, ki strastno razkrivajo prezrte plati pisateljevega dela. Prepričani smo, da smo o Cankarju v dobrem stoletju izvedeli vse, vendar njegovo delo v resnici le površno poznamo.

Mala Italija

Romantična komedija, 2018

Planet TV v nedeljo, 14. 4., ob 1.00

Režija: Donald Petrie Igrajo: Hayden Christensen, Alyssa Milano, Emma Roberts

Ob povratku domov se Nikki Angioli (Emma Roberts) zave, da se je v četrti, v kateri je odraščala, marsikaj spremenilo. Pa vseeno prav tu - na kraju, na katerem se hkrati zdi, da je čas obstal - Nikki najde ljubezen v sovražnikovih vrstah. Ko očeta konkurenčnih picerij izvesta, da sta se njuna potomca zaljubila, se odločita prirediti kuharski obračun. Medtem mlada dvojica ni edina, ki mora skrivati ljubezen.

Gladiator

ameriški film, 2000

Kino v sredo, 17. 4., ob 20.00

Režija: Ridley Scott Igrajo: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Richard Harris, Djimon Hounsou, Connie Nielsen

Akcijsko-zgodovinski spektakel je bil nagrajen s petimi oskarji. Razglašen je bil za najboljši film in Russell Crowe si je prislužil kipca za glavno vlogo. Gre za veličastno zgodbo o pogumu in maščevanju. Rimski general Maksim se po novi zmagi na bojišču želi vrniti k ženi in sinu. A umirajoči cesar Mark Avrelij ima zanj novo nalogo. Hoče, da Maksim zasede njegov prestol. Ljubosumni cesarjev sin Komod zato naroči, da Maksima in njegovo družino ubijejo. Maksim komaj uide smrti ter proti svoji volji postane suženj in gladiator. Tako potrpežljivo čaka na dan, ko bo maščeval smrt svoje družine z usmrtitvijo Komoda, ki medtem postane novi cesar.

Ljubezen je slepa

Kanadsko-francoski film, 2023

TV SLO 1 v sredo, 17. 4., ob 20.05

Režija: Monia Chokri Igrajo: Magalie Lépine-Blondeau, Monia Chokri, Pierre-Yves Cardinal, Christine Beaulieu, Micheline Lanctôt, Karelle Tremblay, Steve Laplante, Francis-William …

Ljubezenska komična drama in romanca. Sophia je štiridesetletna profesorica filozofije, ki s Xavierjem živi v trdni, a nekoliko predvidljivi zvezi. Desetletje njunega odnosa je minilo na odprtjih razstav in ob neskončnih večerjah s prijatelji iz podobnega okolja. Nekega dne se mora Sophia odpraviti na sestanek z obrtnikom, ki bo obnavljal njuno počitniško hišo na podeželju. Tako Sophia spozna rokodelca Sylvaina, ki ji v enem dnevu zmeša glavo. Sophia se zaljubi do ušes in prav tako tudi Sylvain. Med njima se razvije romanca, ki kar traja, in nikakor ne moreta eden brez drugega. Jasno je, da sta si zelo različna, in jasno je, da se nasprotja privlačijo. Toda ali tudi trajajo? Film je poglobljena, obenem pa smešna in duhovita študija ljubezenskega odnosa.

Kvartopirec

Ameriški film, 2014

Kino v petek, 19. 4., ob 21.50

Režija: Rupert Wyatt Igrajo: Mark Wahlberg, Jessica Lange, John Goodman, George Kennedy, Brie Larson

Jim Bennett, profesor angleškega jezika in obsesivni kockar, rad tvega. Zaradi dolgov, ki si jih je nakopal z igrami na srečo, si sposodi denar od nevarnega kriminalca, kot varščino pa zastavi vse, kar ima: svoje življenje. Kot da vse skupaj ne bi bilo že dovolj slabo, si je del denarja izposodil tudi od svoje bogate matere, okoliščine pa otežuje še njegova romanca z lepo študentko Amy. Priložnost, da se reši iz zagate, se pojavi, ko spozna poslovneža in oderuha Franka. Jo bo Jim izkoristil ali pa mu bo sreča še zadnjič obrnila hrbet?

Nalaganje
Nazaj na vrh