Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izdelajmo podstavke za sveče [FOTO]

Za vas piše:
Petra Stopar
Objava: 19. 12. 2021 / 15:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.12.2021 / 07:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izdelajmo podstavke za sveče [FOTO]
Prihaja božični čas, pričakovanje rojstva luči. FOTO: Kaja Brezočnik.

Izdelajmo podstavke za sveče [FOTO]

»Nihče ne prižiga svetilke in je ne postavlja na skrit kraj ali pod mernik, ampak na podstavek, da tisti, ki vstopajo, vidijo luč.« (Lk 11,33)

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Praznična (4/2020). 

Prihaja čas teme in zaradi nevarnosti okužbe smo tudi letos veliko »zaprti« v svoje domove. Toda prihaja tudi božični čas, pričakovanje rojstva luči. Naše duše hlepijo po svetlobi, ki bo razsvetlila življenje. 

Sveča je simbol večne luči: bolj ko dogoreva, več svetlobe oddaja. Postavimo jo na podstavek, ki ga bomo sami izdelali, in se usedimo okrog goreče sveče. V svetlobi plamena bomo na poseben način povezani.

FOTO: Kaja Brezočnik.

Ustvarjanja se lahko lotimo starši z otroki, otroci s starimi starši, bratje in sestre; lahko izdelamo podstavke za dom in darila. Lahko se povežemo z več ustvarjalci in izdelamo podstavke za bolniške sobe ali domove upokojencev, za darila osamljenim. 

Svetloba vsakomur dobro dene.

Potrebujemo: modelirno maso, valjar, skledico, nožek, žige ali vsakdanje drobne predmete, ki jih lahko odtiskujemo v maso, blazinice barve za žige (ali drugo barvo, na primer tempero, akrilne barve …), čipkaste trakove, čopič.

Prikupne umetnine je izdelala Ana Marinko

Modelirno maso razvaljamo na približno pol centimetra debeline in s krožničkom, kozarcem ali kar prostoročno začrtamo obliko in velikost podstavka. Na zarisano površino odtiskujemo žig ali droben predmet (npr. pokrovček flomastra ali križni vijak). Lahko potiskamo samo polovico površine in drugo polovico po sušenju pobarvamo s komplementarno barvo.

FOTO: Kaja Brezočnik.

FOTO: Kaja Brezočnik.

Ko je celotna površina potiskana oziroma okrašena, krog izrežemo z nožkom. Z vzorcem navzdol ga poveznemo na narobe obrnjeno skodelico in upognemo robove. Na rob lahko pritrdimo kos čipkastega traku. Podstavek sušimo na zraku, hitreje se bo posušil na toplem. 

Ko se posuši zgornja stran, snamemo podstavek s skodelice in ga posušimo še z druge strani. Če na robove ne pritrdimo traku, jih pobrusimo z brusnim papirjem. Odtisnjene vzorčke lahko zdaj tudi pobarvamo.

FOTO: Kaja Brezočnik.

FOTO: Kaja Brezočnik.

Tako smo izdelali podstavek za debelejšo svečo. Če pa izdelamo še več krožničkov ali plitvih skodelic in jih različno potiskamo, jih lahko uporabimo za popestritev prazničnih pogrinjkov ali kot posodice za shranjevanje nakita ali drobnih malenkosti.

FOTO: Kaja Brezočnik.

Izdelamo pa lahko tudi obeske za božično drevesce ali okraske za darila. V tem primeru izrežemo majhne krogce in vanje odtisnemo drobne predmete ali napišemo imena. Naredimo tudi luknjico za obešanje.


Članek je bil najprej objavljen v reviji Praznična (4/2020). Posamezen izvod stane 4,95 evra, naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Sledite reviji Praznična tudi na Facebooku in Instagramu

Kupi v trgovini

Praznična
23,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh