Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izjava Državnega tajništva pred bližajočim se konklavom

Objava: 25. 02. 2013 / 08:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izjava Državnega tajništva pred bližajočim se konklavom

Po besedah državnega tajništva v tem času nekateri namerno širijo nepreverjene, nepreverljive in celo neresnične informacije, ki lahko povzročijo veliko škodo posameznikom ali celotnim ustanovam.

Državno tajništvo Svetega sedeža je minulo soboto objavilo izjavo, v kateri opozarja na poskus pogojevanja kardinalov z ozirom na bližnji konklave in izvolitev novega papeža, poroča Radio Vatikan. Svoboda kardinalskega zbora, piše v izjavi, je jamstvo za izbiro, ki bo utemeljena na ocenah, usmerjenih izključno v dobro Cerkve. V preteklih stoletjih so se kardinali soočali z različnimi oblikami pritiska. Cilj tega je bil pogojevanje njihove odločitve z logiko politične ali posvetne narave. Danes ima to vlogo teža javnega mnenja. Ta običajno temelji na ocenah, ki ne poznajo duhovnega vidika trenutka, v katerem ta hip živi Cerkev.

Kardinali naj bi svojo izbiro izrazili odkrito in pred Bogom v polni svobodi. Izjava zato obsoja ravnanje, ki v času pred bližajočim se konklavom širi nepreverjene, nepreverljive in celo neresnične informacije, saj te lahko povzročijo veliko škodo posameznikom ali celotnim ustanovam. Katoličani naj bi se v teh trenutkih osredotočili na bistveno: molili naj bi za papeža Benedikta XVI., da bi Sveti Duh razsvetlil kardinalski zbor, in za prihodnjega papeža. Vse skupaj pa v zaupanju, da je usoda Petrove barke v Božjih rokah.

Kot je v svojem rednem tedenskem komentarju na Radiu Vatikan poudaril vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, se je Cerkev s papeževim odstopom znašla v povsem novem položaju. »Prihranjena nam je bolečina ob papeževi smrti«, je pojasnil p. Lombardi, »z vsemi drugimi razmisleki pa nam ne bo prizanešeno.«

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh