Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izjava SŠK ob prvi obletnici pontifikata papeža Benedikta XVI.

Objava: 18. 04. 2006 / 10:46
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izjava SŠK ob prvi obletnici pontifikata papeža Benedikta XVI.

Izjava Slovenske škofovske konference ob prvi obletnici pontifikata papeža Benedikta XVI.
Izjava Slovenske škofovske konference ob prvi obletnici pontifikata papeža Benedikta XVI.

Kardinalski zbor je 19. aprila 2005 za 265. papeža na sedežu rimskega škofa izbral nemškega kardinala Josepha Ratzingerja. Novoizvoljeni papež si je izbral ime Benedikt XVI. Čas enoletnega pontifikata so najbolj zaznamovali naslednji dogodki: 28. junija 2005 je izdal Kompendij Katekizma katoliške Cerkve, ki je tudi v slovenskem prevodu izšel 12. aprila 2006, avgusta 2005 je bil na svetovnem srečanju mladih v Kölnu v Nemčiji, 25. januarja 2006 je izšla prva okrožnica z naslovom Bog je ljubezen, ki je 21. marca 2006 izšla tudi v slovenskem jeziku, 22. februarja 2006 je razglasil in 24. marca 2006 umestil v kardinalski zbor petnajsti novih kardinalov.

Papež Benedikt XVI. je Cerkvi na Slovenskem v preteklem letu namenil veliko pozornosti: 15. novembra 2005 je imenoval novega ljubljanskega pomožnega škofa, msgr. dr. Antona Jamnika, v zbor kardinalov je 22. februarja 2006 imenoval, 24. marca 2006 pa umestil nekdanjega ljubljanskega nadškofa in metropolita, msgr. dr. Franca Rodeta; 7. aprila 2006 pa je ustanovil tri nove škofije s sedežem v Novem mestu, Celju in v Murski Soboti – ter imenoval tri nove škofe ordinarije – msgr. Andreja Glavana, dosedanjega ljubljanskega pomožnega škofa, za izbranega škofa v novomeški škofiji, msgr. dr. Antona Stresa, dosedanjega mariborskega pomožnega škofa, za izbranega škofa v celjski škofiji ter dr. Marjana Turnška, dosedanjega rektorja v mariborskem bogoslovnem semenišču, za novoimenovanega škofa v Murski Soboti. Dosedanjo mariborsko škofijo je obenem povzdignil v nadškofijo in metropolijo, dosedanjega mariborskega škofa pa povišal v nadškofa ter ga imenoval za metropolita mariborske cerkvene pokrajine.

Papeževa dejanja in izrečene ali zapisane misli so izraz njegove skrbi in ljubezni do Boga, Cerkve in vseh ljudi dobre volje. Že ob papeževi umestitvi, ki je bila 24. aprila 2005 v Vatikanu, smo spoznali njegovo predanost petrinski službi. Papež je velik mislec in skrbni pastir. V vseh ključnih nagovorih, zlasti pa v zapisanih besedilih se zelo pogosto sklicuje na svojega predhodnika, Božjega služabnika papeža Janeza Pavla II. V delovanju sedanjega papeža je izrazita kontinuiteta smernic življenja in poslanstva Cerkve, ki jo zarisal njegov predhodnik. Sveti oče Janez Pavel II. in kardinal Ratzinger sta namreč dolga leta sodelovala v tesni bratski povezanosti. Cerkev na Slovenskem papeževo učenje cerkvenega nauka in služenje vesoljni Cerkvi sprejema v celoti in ga z molitvijo tudi podpira.


msgr. dr. Franc Kramberger
predsednik SŠK

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh