Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izkopanine pod cerkvijo sv. Odrešenika v Jeruzalemu bodo dostopne javnosti

Objava: 14. 07. 2010 / 07:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izkopanine pod cerkvijo sv. Odrešenika v Jeruzalemu bodo dostopne javnosti

Pričela so se dela, ki naj bi jih zaključili v treh letih, projekt v vrednosti okoli 300.000 evrov pa bo financirala nemška vlada.

V cerkvi sv. Odrešenika v Jeruzalemu so minuli ponedeljek pričeli z deli, s čimer bodo izkopanine pod cerkvijo kmalu dostopne za ogled tudi širši javnosti. Najdbe iz Jezusovega časa, pa tudi iz kasnejših stoletij, naj bi opremili s sodobnim sistemom za vodenje obiskovalcev. Projekt v vrednosti okoli 300.000 evrov bo financirala nemška vlada prek programa za ohranjanje kulturne dediščine.

Evangeličanska cerkev sv. Odrešenika, ki leži blizu cerkve Božjega groba, je bila zgrajena leta 1898 po nalogu cesarja Wilhelma II., zrasla pa je na ruševinah nekdanje križarske cerkve. Izkopavanja v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so razkrila tudi ostanke rimskih stavb in kamnolom iz Jezusovega časa.

Področje pod cerkvijo sv. Odrešenika naj bi bilo širši javnosti dostopno ob koncu približno tri leta trajajočih del. Projekt izvajajo pod vodstvom Nemškega evangeličanskega inštituta za starodobne vede. S pomočjo razkritja različnih plasti izkopavanj in tridimenzionalne projekcije tedanjega mestnega tlorisa naj bi si bilo moč ogledati zgodovino celotnega kraja, so za nemško katoliško agencijo povedali predstavniki Evangeličanskega inštituta.

Že leta 1898 so med pripravo gradbišča za cerkev sv. Odrešenika odkrili zidove, ki jih je arhitekt in arheolog Conrad Schick označil kot ostanke mestnega obzidja iz Jezusovega časa. Najdba naj bi tudi potrdila domnevo, da je bil Jezus križan in pokopan izven mestnega obzidja.

V času del za temeljno sanacijo izkopanin pod cerkvijo pa so leta 1970 arheologi ugotovili, da omenjeno obzidje izhaja iz časa cesarja Hadriana (117-138), torej iz obdobja po uničenju Jeruzalema leta 70 našega štetja. Še starejši ostanki obzidja in najdba starodavnega kamnoloma pa naj bi pričali, da je to področje v Jezusovem času resnično ležalo izven mestnega obzidja.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh