Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izrael na splet postavil dvestoletno zgodovino judovskega časnikarstva

Objava: 29. 12. 2010 / 10:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izrael na splet postavil dvestoletno zgodovino judovskega časnikarstva

Pobudnici projekta 'Zgodovinski judovski tisk' sta Izraelska narodna knjižnica in univerza v Tel Avivu.

Judovski časniki iz 19. stoletja bodo po novem dostopni tudi na spletnih straneh. Kot je poročal časnik 'Haaretz', sta Izraelska narodna knjižnica in univerza v Tel Avivu uradno pričeli z izvajanjem projekta 'Zgodovinski judovski tisk'. Direktor Narodne knjižnice, Oren Weinberg, je ob predstavitvi projekta spregovoril o 'prelomu v raziskovanju časnikarstva'. Pred nastopom digitalne dobe so bili namreč časopisi na mikrofilmih ali pa v tiskani obliki shranjeni v različnih arhivih širom po svetu.

Na spletni strani http://www.jpress.org.il/view-hebrew.asp si je že moč ogledati več kot štiristo tisoč strani dvajsetih judovskih časnikov iz trinajstih držav, med drugim tudi časnike iz Nemčije in Avstrije. Časopis z naslovom 'Ha-Magid' je sprva izhajal v vzhodnopruskem okrožju Lyck, nato v Berlinu, Krakowu in nazadnje na Dunaju. Brali so ga predvsem Judje ruskega porekla.

Spletna stran je trenutno na voljo v hebrejskem, angleškem in francoskem jeziku. K digitaliziranim časnikom sodi tudi prvi časnik v hebrejskem jeziku 'Hayom', ki je izhajal v ruskem Sankt Petersburgu med leti 1886 in 1888. Med naslovi, ki so na voljo na spletni strani, sta tudi 'prednika' časnikov 'The Jerusalem Post' in 'The Palestine Post'. Spletni arhiv si je moč ogledati brezplačno.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh