Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izraelski predsednik se bo sestal s papežem Frančiškom

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 23. 04. 2013 / 07:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izraelski predsednik se bo sestal s papežem Frančiškom

V medijih se nenehno pojavljajo ugibanja o skupnem obisku papeža in ekumenskega patriarha v Sveti deželi v začetku prihodnjega leta.

Izraelski predsednik Šimon Peres se bo 30. aprila v Vatikanu sestal s papežem Frančiškom, so minuli konec tedna potrdili v Vatikanu.

V medijih se nenehno pojavljajo ugibanja, da bi lahko katoliški cerkveni poglavar v začetku prihodnjega leta ob 50. obletnici zgodovinskega obiska papeža Pavla VI. (1963-1978) odpotoval v Sveto deželo. Pavel VI. je med 4. in 6. januarjem 1964 obiskal svete kraje v Izraelu in Jordaniji, to pa je bilo prvo inozemsko potovanje kakega papeža v sodobnem času.

Obisk Pavla VI. v Sveti deželi je pomenil začetek vzpostavitve odnosov med Vatikanom in Izraelom. Državi sta polne diplomatske odnose vzpostavili šele leta 1993. Temeljni sporazum iz istega leta pušča še nekaj odprtih pravnih, davčnih in finančnih vprašanj, na katera bilateralna komisija doslej v pogajanjih še ni našla ustreznih odgovorov. Naslednje srečanje članov omenjene komisije je predvideno junija letos.

Carigrajski pravoslavni patriarh Bartolomej I. pa je papežu Frančišku med svojim obiskom v Vatikanu pred petimi tedni predstavil predlog, da bi v začetku prihodnjega leta skupaj obiskala Sveto deželo. Pavel VI. se je 5. januarja 1964 v Jeruzalemu sestal z Bartolomejevim predhodnikom Atenagorasom, kar velja za prvo srečanje kakega papeža s carigrajskim patriarhom od cerkvenega razkola leta 1054. Po prvem srečanju so bila leta 1965 ukinjena vzajemna izobčenja.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh