Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izšla nova papeževa knjiga o Jezusu

Objava: 10. 03. 2011 / 11:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izšla nova papeževa knjiga o Jezusu

Uradna predstavitev danes popoldne v Vatikanu.

Z današnjim dnem na knjižne police prihaja dolgo pričakovani drugi del knjige ‘Jezus iz Nazareta’ izpod peresa papeža Benedikta XVI. Po prvem delu, ki je izšel aprila 2007 in govori predvsem o Jezusovem otroštvu, pa drugi del knjige obsega čas, kot je zapisano v podnaslovu, ‘od vstopa v Jeruzalem do vstajenja’. Temeljni namen knjige, kot je v predgovoru zapisal Benedikt XVI., je ‘razumeti podobo Jezusa, njegovo besedo in njegovo delovanje’. S tem naj bi bilo vsem bralcem, ‘ki želijo Jezusa srečati in vanj verovati’, omogočeno ‘približanje podobi našega Boga’.

Knjigo bodo uradno predstavili danes popoldan v Vatikanu, naloga pa je bila zaupana kanadskemu kardinalu Marcu Ouelletu in prevajalcu Claudiu Magrisju. V Italiji bo knjiga izšla v nakladi štiristo tisoč izvodov. Začetna naklada v šestih jezikih pa se po navedbah nemške založbe Herder giblje v šestmestnih številkah.

V Vatikanu so pozornost že vzbudili nekateri odlomki iz knjige, ki so jih v Italiji objavili minuli teden. V njih Benedikt XVI. razmišlja o vprašanjih kot so datum zadnje večerje, podoba izdajalca Jude in Jezusov proces pred Pilatom. Izredno pozitiven odziv je namenjen predvsem odlomkom, v katerih papež Benedikt XVI. zavrača tezo o skupinski krivdi judovskega ljudstva za Jezusovo smrt.

Kot že v prvem delu tudi v nadaljevanju papež v svojem delu sledi svetopisemski obliki, t.i. ‘kanonični eksegezi’. V nasprotju s strogo zgodovinski obliko, ki skuša ločiti zgodovinski lik Jezusa od Jezusa oznanjevalca, se lika v tej obliki medsebojno prepletata. Namen tovrstnega pisanja je s pomočjo knjige predstaviti tako zgodovinskega Jezusa kot tudi Jezusa iz evangelijev.

Benedikt XVI. v predgovoru izraža svoje upanje, da bi knjigo razumeli tudi kot ekumensko znamenje, saj kljub številnim razlikam obstaja ‘globoka enotnost v temeljnem razumevanju Jezusove osebe in njegovega sporočila’.

Papež knjigo zaključi z vpogledom v zgodovinski pomen Jezusovega vstajenja, ki je človeškemu življenju dalo povsem novo razsežnost.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/36EF68041610BF03C125784D00317D6A?OpenDocument

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh