Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izvirna slovenska slikanica 2007

Objava: 26. 03. 2007 / 11:23
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izvirna slovenska slikanica 2007

Naša založba Družina se je zelo razveselila novice, da je bila knjiga Ravno prav velik nominirana za Izvirno slovensko slikanico. Žirija je prejela 46 slikanic, in jih pet uvrstila v ožji izbor. Vseh pet nominiranih slikanic, med njimi tudi knjiga Ravno prav velik, bo prejelo nalepko Izvirna slovenska slikanica 2007, 2. aprila 2007 pa bodo v Celju razglasili tudi zmagovalko.



Obrazložitev nominacije:
Ob prvem branju pripovedi Nataše Konc Lorenzutti izstopa predvsem troje. Najprej igrive domislice, kakršna je definicija vrtca, kot jo domislita glavni junak in njegova mama. Nato materinsko topel in umerjen odnos avtorice do celotne pripovedne tvarine in nazadnje, v kontekstu družine glavnega junaka, skrita vzgojnost, ki je nekoliko presenetljivo namenjena sekundarni publiki slikanice: predvsem odraslim torej, ki berejo slikanico skupaj z otroki, daje zgled potrpežljivosti in strpnosti ob specifičnih težavah najmlajših. Z vsem tem pa je harmonično povezana tudi glavna kvaliteta pripovedi, ki se pokaže ob bolj zbranem branju. Slikanica namreč na videz ubeseduje zgolj vsakdanji problem otrokovega navajanja na vrtčevsko okolje, a slednjega razreši prek bistro in prikrito nevsiljive navezave na mnogo širše vprašanje sebi primernega: stvari, prostora, načina bivanja.

Skladne s sporočilom besedila so tudi ilustracije Ane Zavadlav. Navezujejo se na likovni jezik, ki se v svojih poenostavljenih in v otroško risbo posnemajočih formah mladim bralcem oziroma gledalcem približuje tudi po estetski plati. Ilustracija za katero je mogoče slutiti vešče in premišljeno uporabo črt in barv, ne učinkuje več kot lepa, dovršena, vendar za otroške roke neposnemljiva vizualna predstava, pač pa kot podoba, ki je vsaj na prvi pogled podobna običajni likovni interpretaciji otrok. Očarljivost njenega nagovora je zato v preprostosti, barvitosti in nadrobnosti v pripovedovanju, kjer ni prostora za klišeje, ki se v tovrstno sodobno ilustracijo sicer radi prikradejo.


Avtorici slikanice sta igralka in uveljavljena otroška pisateljica Nataša Konc Lorenzutti ter znana ilustratorka Ana Zavadlav, ki sta tudi stalni sodelavki revije Mavrica.

Avtoricama založba izreka iskrene čestitke.

VEČ O KNJIGI

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh