Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Pavel II. bo 1. maja razglašen za blaženega

Objava: 14. 01. 2011 / 12:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Janez Pavel II. bo 1. maja razglašen za blaženega

Papež Benedikt XVI. bo slovesnost v Vatikanu vodil sam, njegov predhodnik pa bo za blaženega razglašen po najkrajšem postopku v novejši zgodovini katoliške Cerkve.

Papež Janez Pavel II. (1978-2005) bo letošnjega 1. maja v Rimu razglašen za blaženega, so danes sporočili iz Vatikana.

S podpisom dekreta o čudežu je Benedikt XVI. danes dopoldan zaključil najkrajši postopek za razglasitev nekega svetniškega kandidata za blaženega v novejši zgodovini katoliške Cerkve. Podpisani dekret potrjuje medicinsko nepojasljivo ozdravljenje neke francoske redovnice na priprošnjo pojskega papeža.

Janez Pavel II. je umrl 2. aprila 2005 po šestindvajsetih letih na čelu katoliške Cerkve. Njegov pontifikat velja za drugega najdaljšega v cerkveni zgodovini.

S podpisanim dekretom je torej Vatikan potrdil medicinsko nepojasljivo ozdravljenje francoske redovnice s. Marie Simon-Pierre. Redovnica je leta 2001 zbolela za Parkinsonovo boleznijo, po smrti Janeza Pavla II. pa je s svojimi sosestrami na njegovo priprošnjo nenehno molila za svoje ozdravljenje. V noči z 2. na 3. junij 2005 so njene bolečine in vsi simptomi bolezni nenadoma izginili. Proces za potrditev čudeža je pristojna medicinska komisija izpeljala kar dvakrat.

Papež Benedikt XVI. bo razglasitev svojega predhodnika za blaženega 1. maja v Vatikanu vodil osebno, je potrdil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Slovesnost bo potekala na nedeljo Božjega usmiljenja.

Med današnjo avdienco za prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinala Angela Amata, je papež Benedikt XVI. podpisal skupno devet dekretov. V treh primerih je potrdil čudežno ozdravljenje, v petih pa je priznal junaške kreposti. Med slednjimi je na seznamu tudi ustanovitelj reda salvatorijancev, Janez Krstnik Baptist Jordan (1848-1918). Papež je priznal tudi mučeništvo petih redovnic, ki so bile decembra 1941 umorjene v Bosni.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh