Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Pavel II. danes morda bližje svetništvu

Objava: 02. 04. 2007 / 09:36
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Janez Pavel II. danes morda bližje svetništvu


Papež Janez Pavel II.

Dosje pokojnega papeža Janeza Pavla II. z dokazom o njegovem čudežnem posredovanju, ki je privedel do ozdravitve francoske nune s Parkinsonovo boleznijo, bodo danes, ob drugi obletnici njegove smrti, izročili vatikanski kongregaciji za zadeve svetnikov. Če bo omenjena kongregacija potrdila ta čudež, bodo lahko začeli postopek beatifikacije nekdanjega papeža, ključnega koraka na poti k svetništvu. Ob obletnici smrti Janeza Pavla II. bo danes mašo daroval njegov naslednik Benedikt XVI.

Poljski duhovnik Slawomir Oder, ki vodi proces, je nedavno dejal, da je imela rimska škofija na izbiro več deset poročil o čudežih ozdravljenjih - dokazi o čudežu so ključnega pomena za postopek beatifikacije -, ki so jih po smrti pripisovali pokojnemu priljubljenemu papežu, od teh pa jih je kakih 20 zaslužilo resno obravnavo. Tajnik rimske škofije Mauro Parmeggiani je prav tako pred dnevi izjavil, da ni slučaj, da so se osredotočili na primer francoske nune, ki je imela isto bolezen kot pokojni papež.

Nuna, 46-letna sestra Marie Simon-Pierre, se bo v ponedeljek udeležila slovesnosti v baziliki svetega Janeza v Lateranu, ko bodo dosje izročili omenjeni vatikanski kongregaciji. Francoska nuna je v petek na svoji prvi novinarski konferenci v Aix en Provence izjavila, da je bila bolna, zdaj pa je ozdravljena. "Cerkev mora povedati, ali je bil to čudež," je dejala.

Pozivi, naj papeža Janeza Pavla II. razglasijo za svetnika, so se začeli vrstiti takoj po smrti priljubljenega papeža 2. aprila 2005. Sedanji papež Benedikt XVI. se je nato zgolj mesec dni po smrti svojega predhodnika odločil, da se pri kanonizaciji Janeza Pavla II. običajna petletna čakalna doba ne bo upoštevala, temveč se bo postopek začel takoj.

Teologi v postopku beatifikacije zbirajo gradivo, nato pa bodo oblikovali končno poročilo za papeža Benedikta XVI. Če bo Vatikan potrdil najmanj en posthumni čudež - na primer čudežno ozdravljenje, ki ga medicina ne more pojasniti -, bo nato razglašen za blaženega, za razglasitev za svetnika pa mora potrditi najmanj dva čudeža.

Papež Janez Pavel II., Poljak Karol Wojtyla, je bil prvi Slovan na tem položaju, rimskokatoliško cerkev pa je vodil od oktobra 1978 do smrti 2. aprila 2005.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh