Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Pavel II. je brezpogojno ljubil Kristusa

Objava: 30. 03. 2010 / 08:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Janez Pavel II. je brezpogojno ljubil Kristusa

Benedikt XVI. se pred bližajočo obletnico smrti spominja svojega predhodnika

Papež Benedikt XVI. je sinoči v vatikanski baziliki sv. Petra daroval sveto mašo v spomin na skorajšnjo peto obletnico smrti papeža Janeza Pavla II. Svojega predhodnika je imenoval ‘velikega Poljaka’, ki je daroval svoje celotno življenje iz ljubezni do Jezusa. Med udeleženci spominskega slavja je bil tudi krakovski kardinal nadškof Stanislav Dziwisz, osebni tajnik pokojnega papeža. Spominska sveta maša je bila darovana štiri dni pred dejansko obletnico, saj letošnjega 2. aprila obhajamo veliki petek Gospodovega trpljenja.

Sveti oče je v svojem nagovoru Janeza Pavla II. primerjal z ‘Božjim služabnikom’, kot ga opisuje prerok Izaija v včerajšnji Božji besedi. Služabnik, je dejal papež, ‘ne bo opešal in ne klonil, dokler ne vzpostavi pravice na zemlji’ (Iz 42, 4). In kar je prerok povedal o služabniku, lahko tudi mi rečemo o našem dragem Janezu Pavlu II., je nadaljeval sveti oče. Po njegovih besedah je bil pokojni papež ‘v svojem služenju izjemno rodoviten, za kar se ponovno goreče zahvaljujemo Gospodu’.

Benedikt XVI. je življenje svojega predhodnika navezal tudi na včerajšnji evangelij (Jn 12, 1-11), saj so dejanja Janeza Pavla II., kot je dejal sveti oče, odsevala ljubezen Marije iz Betanije, ki je Jezusu mazilila noge z dragocenim dišavnim oljem in mu noge obrisala s svojimi lasmi. Celotno življenje pokojnega papeža se je odvijalo v znamenju te ljubezni, je dejal Benedikt XVI., v njegovi sposobnosti, da se je nesebično razdajal za druge, brez predsodkov, brez preračunljivosti. Gnala ga je ljubezen do Kristusa, ki mu je posvetil svoje življenje in mu podaril svojo prekipevajočo in brezpogojno ljubezen.

Papež Benedikt XVI. je po včerajšnjem bogoslužju poseben pozdrav namenil romarjem s Poljske in jim v njihovem maternem jeziku povedal, da jih ‘ta veliki Poljak lahko navdaja s ponosom’. Ne smejo pa pozabiti, je dejal sveti oče, da jih Janez Pavel II. z zgledom lastnega življenja kliče, naj bodo zvesti pričevalci vere, upanja in ljubezni.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh