Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janša: »Sloveniji smo vrnili samozavest, dostojanstvo in ponos«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 03. 2022 / 07:42
Oznake: Politika, Stranke
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.03.2022 / 07:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janša: »Sloveniji smo vrnili samozavest, dostojanstvo in ponos«
SDS je bila doslej zmagovalka že 10 volitev. FOTO: SDS

Janša: »Sloveniji smo vrnili samozavest, dostojanstvo in ponos«

Največja parlamentarna stranka, SDS, je na slavnostni akademiji v ljubljanskem Cankarjevem domu včeraj praznovala 33. obletnico obstoja in se ob tem spomnila tudi 90. obletnice rojstva očeta slovenske državnosti dr. Jožeta Pučnika, njegove zgodovinske besede »Za Slovenijo gre« ima stranka pred očmi vseh 33 let, je poudaril njen predsednik Janez Janša.

Udeležence sta poleg predsednika SDS in vlade Janeza Janše nagovorila še gostitelj, zunanji minister dr. Anže Logar, in evropski poslanec dr. Milan Zver, ki je govor posvetil dr. Jožetu Pučniku in si na vprašanje, kakšni bi bili njegovi nasveti danes, odgovoril: »Bodite kritični, aktivni in odgovorni državljani, ki vedo, kaj početi s svojo svobodo, ki ni prišla sama od sebe.« Diamantni znak stranke za leto 2021 je prejel dolgoletni poslanec Jožef Jerovšek.

Slovenija v srcu

Da so Slovenijo vrnili na evropski in deloma tudi na svetovni zemljevid, je v osrednjem nagovoru poudaril predsednik vlade in stranke Janez Janša. »Sloveniji smo vrnili samozavest, dostojanstvo in ponos. Dokazali smo, da Slovenija dejansko zmore več in da to niso prazne besede, ki jih govorijo politiki. Dokazali smo tudi, da imamo Slovenijo v srcu,« je pojasnil Janša. Če Slovenije ne bi imeli v srcu, pred dvema letoma ne bi sprejeli tveganja in vodenja vlade, je dodal.

Osrednji govornik je bil predsednik SDS in vlade Janez Janša. FOTO: FB SDS

Ključne točke dopolnjenega programa

Izpostavil je ključne točke dopolnjenega programa, ki ga je pripravil strokovni svet stranke. Na prvo mesto postavljajo ljudi, zato bodo v prihodnjem mandatu še okrepili napore za izboljšanje demografske slike Slovenije. Posebne pozornosti bodo deležni otroci, mladi in družine; uvedli bodo državno pokojnino; zagotovili preglednejši in pravičnejši socialni sistem, vključno z uvedbo razvojne kapice; pospešeno bodo odpravljali birokratske ovire.

Nadaljevanje zelene politike

Janez Janša je izpostavil, da bodo nadaljevali zeleno politiko: »Slovenija se že danes uvršča med 10 najbolj zelenih držav na svetu, vendar lahko to še izboljšamo, saj imamo vse naravne pogoje za to. Čez sedem let, ob 40-letnici stranke, bomo dihali čist zrak, voda iz naših rek in potokov bo pitna.« Hkrati bodo zagotovili sodoben medkrajevni javni potniški promet in uredili prometno infrastrukturo.

Druge programske točke

Med programskimi točkami so še vzpostavitev kakovostnega sistema strokovnega in poklicnega izobraževanja, večja povezanost izobraževalnega sistema in potreb gospodarstva, šport vsakodnevno na šolskem urniku, uvedba sistema vseživljenjskega učenja, nadaljevanje investicij v kulturno infrastrukturo, zajezitev kršenja človekovih pravic v pravosodnem sistemu, nadaljevanje depolitizacije policije in investicij v zdravstveni sistem, zagotovitev stimulativnega plačnega sistema za zdravstvo.


»Čez sedem let med 15 najrazvitejšimi državami sveta«

Pogled v preteklost pove, da je SDS zmagala na 10 državnozborskih, evropskih in lokalnih volitvah, a je – opozarja premier Janša – pomembnejši pogled v prihodnost. »Čez sedem let bo Slovenija med 15 najrazvitejšimi državami sveta. Imeli bomo vitko državo. Splačalo se bo dobro delati in gospodariti. Beležili bomo pozitivno demografsko rast. Vsi naši mrtvi bodo dostojno pokopani. Državne inštitucije bodo razmeščene po vsej državi, ne le v Ljubljani. Energetsko bomo samozadostni,« je našteval Janša.

In še: »Družine in otroci bodo uživali posebno varstvo in vso podporo. Mladi bodo imeli možnost najboljše izobrazbe. Plače in pokojnine bodo bistveno višje kot danes in nad evropskim povprečjem. Na sodiščih bodo sodili pošteni in nepristranski sodniki. Mediji bodo pluralni in svobodni. Svoboda govora bo sveta. Človekove pravice iz ustave bodo veljale v praksi. V ustavi bo pisalo: oče je moški in mama je ženska. Oba spola bosta popolnoma enakopravna.«

Tudi o Ukrajini

Janša se je udeležencem opravičil, da je del nagovora posvetil tudi stanju v Ukrajini, toda »to je tudi stanje, ki bo v prihodnosti vplivalo na vsakogar od nas, tudi na plače, pokojnine, energetsko in prehrambeno oskrbo, zato se moramo s tem zelo resno ukvarjati«. Kajti te dni se, po njegovih besedah, v Ukrajini odloča, kakšna bo naša soseščina in kakšna bo celotna Evropa v prihodnje. »Veliko je na kocki,« je posvaril prvi mož SDS.

Kupi v trgovini

Pučnik
Zgodovina
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh