Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Japonska Karitas pomaga vojaškim reševalcem in podpira brezdomce

Objava: 18. 03. 2011 / 09:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Japonska Karitas pomaga vojaškim reševalcem in podpira brezdomce

Zasilna bivališča so pripravili tudi v župniščih.

Japonska Karitas v tem kaotičnem obdobju po katastrofalnem potresu in rušilnem cunamiju pomaga reševalcem iz vojaških vrst, po svojih najboljših močeh pa oskrbuje tudi ljudi v zasilnih bivališčih. V prihodnosti se bo njihova pomoč osredotočila na obnovo porušenih domov, so včeraj sporočili predstavniki človekoljubne organizacije.

Kot so pojasnili na svoji spletni strani, ima Japonska razvito izvrstno opremljeno in učinkovito zaščito pred naravnimi katastrofami. Zato japonska Karitas običajno skrbi za področje sociale in pomaga najšibkejšim členom družbe, za pomoč pri katastrofah pa ni najbolje opremljena. Kljub temu so zdaj mobilizirali vse svoje sile, da bi podprli žrtve te ‘katastrofe stoletja’ in da bi priskočili na pomoč reševalcem iz vrst vojske.

V škofijah Sendai in Saitama Cerkev in Karitas oskrbujeta zasilna bivališča, ki so jih ponekod uredili tudi v župnijskih stavbah, in ljudem nudita osnovne življenjske potrebščine. Tudi v prestolnici Tokio so poskrbeli za tiste, ki mesta po potresu niso mogli zapustiti, in so jim ponudili zatočišče v neki cerkvi. Trenutno nujno pomoč potrebuje nekaj sto ljudi.

Jutri, v soboto, pri Karitas načrtujejo večje razdeljevanje osnovnih potrebščin z namenom, da bi tako dosegli več tisoč ljudi, ki so pomoči potrebni. Za akcijo mobilizirajo tudi prostovoljce, potrebščine pa prihajajo iz delov Japonske, ki jih katastrofa ni prizadela.

Evropska mreža Karitas želi svojo pomoč osredotočiti tja, kjer je to najbolj potrebno, med otroke, samohranilke in samohranilce ter med invalide. Kot je povedal predstavnik evropske mreže, pa je še prezgodal reči, ali bo zbrana pomoč razdeljena po posameznih domovih, po šolah, bolnišnicah ali drugih socialnih ustanovah.

K pomoči prizadeti otoški državi so pozvali tudi cerkveni predstavniki v Južni Koreji, Japonski nekdaj izredno sovražni državi. Predsednik Korejske škofovske konference, kardinal Nicholas Cheong Jin-Suk iz Seula, je svojemu stanovskemu kolegu nadškofu Leu Junu Ikenagi iz Tokia zagotovil ‘vso možno pomoč’, je poročala rimska misijonska agencija AsiaNews.

Podobne izraze solidarnosti so izrekli tudi predstavniki drugih krščanskih skupnosti in cerkvenih človekoljubnih organizacij v Južni Koreji. Južnokorejski škofje so v šestnajstih škofijah dežele pozvali k nabirkam za žrtve na Japonskem.

Škof Lazarus You Heung-sik, predsednik korejske Karitas, je po navedbah agencije AsiaNews pozval svoje rojake, naj ‘pozabijo na zgodovinsko sovraštvo’. Japonska je nedvomno dežela, na kateri imamo slabe spomine, je dejal južnokorejski škof, vendar morajo katoličani storiti vse, kar je v njihovih močeh, da z ljubeznijo pomagajo sočloveku.
Kot prvo nujno pomoč je mednarodna Karitas Japonski dala na razpolago sto tisoč dolarjev. Tudi Svet evangeličanskih Cerkva in ekumenski Narodni svet v Koreji sta izrazila svojo solidarnost z Japonsko.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh