Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jeruzalemski patriarh toži nad naraščajočim nasiljem proti kristjanom

Objava: 06. 04. 2010 / 09:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jeruzalemski patriarh toži nad naraščajočim nasiljem proti kristjanom

Latinski patriarh je v velikonočni pridigi pozval vse veroizpovedi, naj 'enoglasno oznanjujejo evangelij'

Latinski patriarh v Jeruzalemu Fouad Twal je na velikonočno jutro v svojem nagovoru v cerkvi Božjega groba potožil nad naraščajočim nasiljem proti kristjanom v številnih predelih sveta. Obenem pa Bog svoji 'mali čredi' zagotavlja, je dejal patriarh, da lahko tudi najtežje čase prebrodi brez strahu.

Cerkev v Sveti deželi je poklicana k temu, da si vsak dan potrpežljivo in z zaupanjem v Boga prizadeva za spravo med ljudstvi in verstvi, je dejal patriarh Twal. Po njegovih besedah letošnje istočasno obhajanje velike noči v vzhodnih in zahodnih Cerkvah izpostavlja potrebo, da kot kristjani 'enoglasno oznanjujemo evangelij'. Če srečanje različnih bogoslužnih obredov v cerkvi Božjega groba pogosto izpade ne najbolj v sozvočju, pa bi 'bogoslužje skupnega verovanja izzvenelo v pravi simfoniji'.

Ker so letos tako vzhodne kot zahodne Cerkve veliko noč obhajale ob istem času, so v Jeruzalemu poskrbeli še za dodatne varnostne ukrepe. Položaj je bil namreč zaostren tudi zaradi judovskega obhajanje pashe, ki je prav tako sovpadalo z velikonočnimi praznovanji, ob tej priložnosti pa v Jeruzalem pripotuje na deset tisoče judov s celega sveta. Policisti so pripravili številne zapore v uličicah okoli cerkve Božjega groba, ob katerih so se zbirali ogorčeni verniki.

Po podatkih izraelske policije se je pravoslavnega bogoslužje svetega ognja na veliko soboto udeležilo okoli 15.000 ljudi, ki so se zbrali v cerkvi Božjega groba ter v okoliških ulicah stare mestne krščanske četrti. Zaradi številčnih množic je položaj občasno deloval kot neobvladljiv, k sreči pa zaradi močne policijske prisotnosti ni prišlo do incidentov.

Pravoslavni cerkveni predstavniki in palestinski kristjani so ukrepe policistov označili za pretirane. Po poročanju palestinskih medijev je grški pravoslavni patriarh Teofil III. pojasnil, da njegova Cerkev ni podprla 'zapiranja' vernikov v krščansko središče mesta. Vsi ljudje imajo pravico, da svoje svete kraje obiščejo brez težav in da brez ovir upoštevajo svoje 'že stoletja stare verske običaje'.

Palestinski predsednik vlade Salam Fayad je v času velikonočnih praznovanj v Betlehemu izrazil upanje, da bi prihodnje leto vsi palestinski kristjani skupaj obhajali bogoslužje svetega ognja v Jeruzalemu. V letošnjem letu se je velikonočnega slavja lahko udeležilo le izredno nizko število kristjanov iz zahodne Jordanije, saj so bile kontrolne točke zaradi judovskega praznika pasha v tem času zaprte.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh