Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jordanski kralj daroval za obnovo bazilike Božjega groba

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 04. 2016 / 07:54
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jordanski kralj daroval za obnovo bazilike Božjega groba

Statika kapele v jeruzalemski cerkvi je ogrožena.

Jordanski kralj Abdulah II. bo osebno prevzel stroške za obnovo Jezusovega groba v jeruzalemski baziliki Božjega groba. Kot je minuli konec tedna poročala državna jordanska agencija Petra, je Abdulah II. poslal uradno kraljevo obvestilo jeruzalemskemu grškemu pravoslavnemu patriarhu Teofilu III. O višini daru mediji ne poročajo.



Kot je pokazala raziskava Tehniške univerze iz Aten, je statika kapele v baziliki Božjega groba že močno ogrožena. Razlog za to so poleg pomankljivosti v tedanji gradnji tudi številni obiskovalci, ki si vsak dan ogledujejo baziliko. Krščanske veroizpovedi v Jeruzalemu so se v letošnjem marcu dogovorile, da bodo načete marmorne plošče v edikuli nad Jezusovim grobom počasi očistile ali nadomestile, spodnje prostore pa naj bi statično utrdili.

Enotno mnenje glede obnove bazilike velja za precejšnje presenečenje, saj dokument iz leta 1852, ki določa lastniške in uporabniške pravice svetih krajev krščanstva, pravzaprav ne dopušča nikakršnih sprememb. Tudi v preteklosti so bila kakršna koli gradbena dela opravljena z veliko težavo, v večini primerov pa sploh ne.


Edikula je postavljena nad krajem, ki so ga že v času urejanja bazilike Božjega groba v začetku 4. stoletja častili kot Jezusov grob. Gradnja nad antičnimi skalami je bila večkrat poškodovana ali uničena. Da bi jo zavarovali pred zrušenjem, jo od leta 1947 podpira mreža iz jeklenih nosilcev. Dela naj bi se pričela še v letošnji pomladi.

Teofil III. se je po navedbah medijev jordanskemu kralju zahvalil za zvesto varstvo krščanske navzočnosti v Sveti deželi. Kralj Abdulah II. si nenehno prizadeva za sožitje med kristjani in muslimani po vsem svetu, še posebej pa v Sveti deželi.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh