Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Judovska skupnost pozdravlja papežev molk v Auschwitzu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 07. 2016 / 08:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Judovska skupnost pozdravlja papežev molk v Auschwitzu

Judovska skupnost pozdravlja papežev molk v Auschwitzu

Frančišek je napovedal, da v nekdanjem taborišču ne bo imel nagovora.

Nekaj dni pred obiskom papeža Frančiška v nekdanjem koncentracijskem taborišču Auschwitz je judovska skupnost v Italiji izrazila pohvalo odločitvi svetega očeta, da ob tej priložnosti ne bo pripravil uradnega nagovora. Kot je v gostujočem prispevku za vatikanski časnik L'Osservatore Romano zapisala predsednica italijanske judovske skupnosti, Noemi Di Segni, »tamkajšnji judje pozdravljajo papeževo odločitev za molk«.

Med dolgim in intenzivnim molkom se bo lahko »osredotočil na čustveni vidik tega tako pomenljivega obiska«, je zapisala Di Segnijeva. Njegova oblika molitve bo gotovo dala glas krikom in bolečini številnih žrtev. Skupaj z judovskimi molitvami bo ta kraj trpljenja tako postal kraj češčenja. Frančišek bo taborišče Auschwitz-Birkenau obiskal 29. julija.

Kot je sveti oče sam napovedal konec junija med povratnim letom iz Armenije, želi »ta kraj groze obiskati brez govorov in brez množic ljudi, le s tistimi spremljevalci, ki so nujno potrebni«. Izrazil je tudi upanje, da mu bo Bog naklonil milost solza.

Upokojeni papež Benedikt XVI. je leta 2006 v Auschwitzu predstavil nagovor, ki je bil zelo različno sprejet. Poleg pohval z judovske strani je bilo slišati tudi precej kritik. Med drugim so mu očitali, da skuša zmanjšati nemško krivdo, ker je dejal, da je »krdelo zločincev« zlorabilo nemški narod. Opaženo je bilo tudi, da sa ni opravičil za katoliški antijudaizem.

Janez Pavel II., ki je odraščal v bližini Auschwitza, je leta 1979 kot prvi papež obiskal največje nacistično koncentracijsko taborišče, v katerem je bilo umorjenih okoli 1,1 milijon ljudi, od tega en milijon judov. Med obiskom je v nekdanjem taborišču obhajal bogoslužje in ob tej priložnosti zbrane tudi nagovoril.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh