Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jutri ordinariat za anglikance v katoliški Cerkvi

Objava: 14. 01. 2011 / 09:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jutri ordinariat za anglikance v katoliški Cerkvi

Katoliški primas Anglije in Walesa, nadškof Vincent Nichols, napoveduje ureditev prvega ordinariata za anglikanske vernike, ki so se pridružili katoliški Cerkvi.

Katoliški primas Anglije in Walesa, nadškof Vincent Nichols,je potrdil skorajšnjo ureditev ordinariata za anglikanske vernike, ki so se pridružili katoliški Cerkvi, pri čemer gre za prvi tovrsten primer v svetu. Z novim ordinariatom naj bi po poročanju Škofovske konference Anglije in Walesa pričeli jutri, ustanovila pa ga bo vatikanska Kongregacija za nauk vere.

Obenem bodo jutri v londonski Westminstrski katedrali katoliško posvečenje prejeli trije nekdanji anglikanski škofje John Broadhurst iz škofije Fulham, Keith Newton iz škofije Richborough in Andrew Burnham iz škofiej Ebbsfleet. Po navedbah nadškofa Nicholsa bodo to prvi trije katoliški duhovniki v novem ordinariatu.

Westminstrski nadškof jutrišnje dogajanje opisuje kot 'enkraten in zgodovinski dogodek v življenju Cerkve'. Katoliška Cerkev nove duhovnike sprejema z odprtimi rokami, obenem pa skuša razumeti 'boleč rez in negotovost', s čimer se gotovo ukvarjajo številni anglikanski verniki, ki prav tako razmišljajo o prestopu v katolištvo.

Nadškof Nichols ob tem tudi pozdravlja 'razumno vodenje' anglikanskega canterburyjskega nadškofa Rowana Williamsa, ki s svojo odprto držo do svojih vernkov, ki zapuščajo anglikansko Cerkev, kaže 'plemeniti duh resničnega ekumenizma'.

Ustanovitev novega ordinariata je novembra 2009 omogočil papež Benedikt XVI. z objavo konstitucije 'Anglicanorum coetibus'. S to konstitucijo je bila v katoliški Cerkvi ustvarjena pravna možnost, da anglikanski verniki, duhovniki in škofje stopijo v polno skupnost s katoliško Cerkvijo in obenem obdržijo svoje tradicije. Nove ordinariate bo praviloma ustanavljala Kongregacija za nauk vere, ordinarija, ki bo obenem tudi član narodne katoliške škofovske konference, pa bo imenoval papež.

Kot je v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress poudaril škof Broadhurst, je eden največjih izzivov za nove ordinariate vprašanje financiranja. Posebej za mlade anglikanske duhovnike, ki bi želeli prestopiti v katoliško Cerkev, bo to v določenih primerih nemogoče, saj bi s tem v eni potezi izgubili svoj prihodek, pokojninske prihranke in službeno stanovanje, kar jim vse omogoča anglikanska Cerkev.

Škofje Broadhurst, Newton in Burnham so se v katoliško vero uradno spreobrnili na novega leta dan med ganljivo slovesnostjo v londonski Westminstrski katedrali. Z njimi so v katolištvo prestopile tudi njihove soproge in tri anglikanske redovnice.

Na fotografiji: westminstrski nadškof Vincent Nichols

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh