Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

K sv. Ani nad Ljubljansko barje

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 25. 07. 2016 / 10:47
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

K sv. Ani nad Ljubljansko barje

Jutrišnji god sv. Ane je priložnost, da se odpravimo na romanje k cerkvi ali kapelici sv. Ane.

God sv. Ane je priložnost, da pogledamo, kje so cerkve in kapelice, posvečene tej svetnici, in se odpravimo na romanje. Ena izmed možnost je na Ljubljanskem barju.

Cerkev sv. Ane leži nad Preserjem, Jezerom in Podpečjo na griču Šentan. Iz omenjenih vasi se nanj povzpnemo v približno pol ure. V prijetni senci hodimo skozi gozd po ne preveč strmi poti. Nekoliko bolj se vzpne pod vrhom, kjer pa nas pričaka klopca za oddih. Tam se srečajo vse tri poti. Do cerkve sv. Ane pa je le še nekaj minut hoje. Pot je dobro označena s planinskimi markacijami in kažipoti. Primerna je tudi za otroke.



Na vrhu se odpre razgled na Ljubljansko barje z Ljubljanico, Ljubljano, Kamniško-Savinjske Alpe, Krim in griča s cerkvama sv. Jožefa in žalostne Matere božje.

Podpeško jezero



Če se k cerkvi sv. Ane odpravite iz Jezera, se pohod začne pri Podpeškem oz. Krimskem jezeru, v katerem se lahko tudi kopate. Jezero je skoraj okrogle oblike in eno najglobljih v Sloveniji. Skupaj z okoliško močvirno ravnico je razglašeno za naravni spomenik Slovenije.



Romanje lahko obogatite z ogledom cerkve sv. Mihaela v Črni vasi na Ljubljanskem barju, ki je bila zgrajena po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika med letoma 1937 in 1939.



Preberite tudi:
Sv. Ana (484 m) in Podpeško jezero

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh