Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Kaczynskijev križ’ presenetljivo premeščen v kapelo predsedniške palače

Objava: 17. 09. 2010 / 08:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Kaczynskijev križ’ presenetljivo premeščen v kapelo predsedniške palače

V razpravi o križu, ki so ga postavili pred urad poljskega predsednika, gre za temeljno razmerje med državo in Cerkvijo na Poljskem.

Po nekajmesečnem sporu so varšavski spominski križ žrtvam letalske nesreče pri ruskem Smolensku aprila letos presenetljivo premestili v kapelo poljske predsedniške palače. Varnostniki so okoli štiri metre visoki križ včeraj zjutraj odstranili s prostora pred palačo in ga prenesli v notranjost.

Vodja predsedniškega urada, Jacek Michalowski, je pojasnil, da naj bi simbol krščanstva kasneje, kot je bilo načrtovano, preselili v bližnjo cerkev sv. Ane, kdaj bo do tega prišlo, pa je po njegovih besedah odvisno od dogovora s katoliško Cerkvijo.

Poljska škofovska konferenca po navedbah njihovega tiskovnega predstavnika ni bila obveščena o premestitvi križa v predsedniško kapelo in so ob novici izrazili ‘precejšnje presenečenje’.

Upokojeni poljski pomožni škof Tadeusz Pieronek je pozdravil premestitev križa v spomin šestindevetdesetim žrtvam nesreče predsedniškega letala. Kot je zapisal na nekem poljskem spletnem portalu, to dejanje omili celoten spor, ki se dogaja okoli križa.

Postavitev spominskega križa pred predsedniško palačo je na Poljskem veljala za izjemno sporno. V začetku avgusta so protestniki z blokadami preprečili premestitev križa v cerkev sv. Ane. Od meseca julija dalje so z neprekinjeno stražo pred predsedniško palačo nasprotovali dogovoru med poljskim predsednikom Bronislawom Komorowskim in varšavskim nadškofom Kazimierzem Nyczem. Nekajkrat je prišlo tudi do medsebojnih obračunov med protestniki in policijo, zato iz predsednške palače niso želeli javno objaviti termina premestitve.

V razpravi o verskih simbolih pred sedežem poljskega predsednika so večinoma govorili o temeljnem razmerju med državo in Cerkvijo na Poljskem.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/D438AACADC03FF84C125779E0029BB23?OpenDocument

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh