Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako do soglasja o etičnem minimumu?

Za vas piše:
Gregor Šemrl/Družina
Objava: 22. 03. 2012 / 07:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kako do soglasja o etičnem minimumu?

V okviru Trstenjakovih večerov je bila v torek, 20. marca, v župniji Gornja Radgona okrogla miza na temo »Smo Slovenci osvobojeni od preteklosti sposobni sodelovati?«. V okviru šestih okroglih miz, ki potekajo po vsej Sloveniji, je bila to peta, ki so jo priredili Radio Ognjišče, založba Družina in Teološka fakulteta. Pogovor na temo sprava je povezoval novinar radia Ognjišče Jože Bartolj. Zadnja okrogla miza iz cikla šestih pa bo nocoj ob 19. uri v župnišču v Kočevju.

Povabljeni gostje so bili na okrogli mizi v Gornji Radgoni enotnega mnenja, da Slovenci nismo osvobojeni od preteklosti, ki še vedno omejuje naše medsebojne odnose in zdrav prehod v prihodnost.

Akademik dr. Jože Trontelj je dejal, da zločin, ki se je zgodil med in po drugi svetovni vojni, ni opravičljiv, čeprav nekateri gledajo nanj kot na potrebno dejanje, da so se znebili morebitnih prihodnjih političnih nasprotnikov. Za obe strani, tako žrtve kot rablja, je potrebno, da najdeta konsenz glede etičnega minimuma, kaj je dobro in kaj je zlo, ter na podlagi tega vsaj v osnovnem okviru priznata zločin.

Dr. Drago Karl Ocvirk, ki je misijonar na Salamonovih otokih, je kot rešitev na temo sprave ponudil zgled sv. Jožefa, ki je v težki situaciji noseče žene, vendar ne od njega, sprejel voljo Boga in tako našel mir. Tako kot je bil Jožef sočuten do Marije, tako bi naj tudi Slovenci bili sočutni drug do drugega, ne glede na to, ali smo desni ali levi.

Dr. Stanko Gerjolj, dekan teološke Fakultete, je svoje razmišljanje uprl na svetopisemsko zgodbo, ko se Jakob bojuje z Bogom, kot metaforo za boj človeka s svojo preteklostjo, ki jo mora sprejeti, če želi uspešno iti v prihodnost.

Profesor in cerkveni sodnik dr. Stanislav Slatinek je misel sprave navezal na spravo med zakoncema. Ponudil je pastoralno rešitev za pogoste ločitve v obliki »ločitve z obstoječim zakonom« v primeru težke situacije. V tej situaicji lahko škof, na prošnjo žrtve, dovoli ločeno bivanje, vsaj za nekaj časa, dokler ne pride do sprave, medtem ko njun zakon ostaja.

Zadnja iz cikla šestih okroglih miz o spravi bo nocoj v prostorih župnijskega urada v Kočevju, trg. Sv. jerneja 3), in sicer ob 19. uri. Sodelovali bodo direktorica Študijskega centra za narodno spravo mag. Andreja Valič Zver, zgodovinar in publicist dr. Stane Granda, eden izmed glavnih pobudnikov okroglih miz in profesor na teološki fakulteti dr. Janez Juhant ter družinski terapevt dr. Tomaž Erzar.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh