Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako vzgajati najstnico?

Za vas piše:
Andreja Poljanec
Objava: 30. 04. 2022 / 17:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2022 / 07:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako vzgajati najstnico?
Kako naj starši poskrbimo, da se bo najstniška hči zdravo razvijala?

Kako vzgajati najstnico?

Vprašanje bralke: Z možem imava edinko, ki letos obiskuje 8. razred. Z njo nimava nobenih posebnih težav, se je pa letos začela čudno oblačiti: nosi zelo kratke majice, strgane kavbojke, začela se je tudi ličiti. Rada bi, da se zdravo razvija, vendar se mi zdi, da je na napačni poti.

Odgovarja: Andreja Poljanec, zakonska in družinska terapevtka

Hčerka zapušča otroško obdobje in intenzivno izgrajuje lastne načine urejanja in izražanja sebe. Čustva postajajo bolj intenzivna, sofisticirana in v ta proces mora umestiti svojo hitro spreminjajočo se podobo in strahove, povezane s tem. 

Verjetno se ukvarja s skrbmi glede pripadnosti vrstnikom. Oblačenje, ki je v modi, je eden od poizkusov boljšega povezovanja in občutka, da je sprejeta in občudovana.

Iskanje sebe in načina, kako urediti sebe, ter s tem povezana negotovost je nekaj naravnega. 

Dragoceno je, če lahko iskanje sproščenosti v oblačilih in ureditvi sebe ter razumevanje pojma lepote razvija s pomočjo vaše občutljive pozornosti na njene občutke. Včasih je npr. treba v deset trgovin, da ji bo morda všeč en kos oblačila. 

Ob pomerjanju oblačil, občutljivem komentiranju, opogumljanju bo lahko razvijala zaupanje v vas in v svoje občutke – kaj ji ustreza, v čem se počuti sproščeno, kaj ji pristoji, kaj jo skrbi, v čem je videti »čudna« … 

Najstniška hči je neponovljiva priložnost za razvoj veselja do ženskosti.

Ob skupnem raziskovanju ženskosti boste laže razumeli tudi, kaj ji je pri tem v spodbudo. Tudi pri uporabi ličil, kar se razvija vzporedno z njenim čustvenim zorenjem, je dragoceno, če lahko z vami iskreno predebatira, kaj ji pristoji, kaj je premočno, katera barva ji ustreza, pa tudi pomirjajte jo, da je lepa v svoji naravni lepoti in v talentih ter lastnostih, ki jih pri njej še posebno cenite in ste zanje hvaležni.

Ličenje in drzen način oblačenja poudari njeno ženstvenost. To jo postavi v prezahtevna ženstvena čutenja in spodbudi odzive okolja, za katere še ni zrela in jim morda ni kos. 

Z vživljanjem vanjo in v njeno negotovost bo raslo zaupanje med vama, pri čemer se je treba odpovedati vsakršnemu moraliziranju, ki se napaja iz lastnih strahov. 

Najstniška hči je neponovljiva priložnost za razvoj nežnih občutkov in veselja do ženskosti. Več strahov ko bosta presegli, več veselja se bo naselilo med vaju in v vaju.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Naša družina (17/2022). 

Kupi v trgovini

Piton na kolesu
Za mladino
19,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh