Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kakšno vreme prinašajo trije ledeni možje?

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 12. 05. 2016 / 09:53
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2020 / 11:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kakšno vreme prinašajo trije ledeni možje?

Kakšno vreme prinašajo trije ledeni možje?

Od 12. do 14. maja godujejo trije »ledeni možje« in mučeniki: sv. Pankracij, sv. Servacij in sv. Bonifacij.

Od 12. do 14. maja godujejo trije »ledeni možje« in mučeniki: sv. Pankracij, sv. Servacij in sv. Bonifacij. Vsi trije svetniki so bili mučenci, ki so umrli zaradi ljubezni do Boga. Pred uvedbo gregorijanskega koledarja so bili njihovi godovni dnevi od 2. do 4. maja. Ljudje so verovali, da se je po njihovem godovanju zima dokončno poslovila.

Deževni ledeni možje

Velikokrat so prav dnevi, ko godujejo ledeni možje, deževni. Tudi letos je tako. Agencije RS za okolje napoveduje, da se bodo padavine, ki so se začele včeraj, nadaljevale.
Danes, v torek, 12. maja, bo oblačno in deževno, le na severovzhodu bo popoldne že večinoma brez padavin. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Popoldanske temperature bodo od 6 do 11, na Goriškem in ob morju od 15 do 19 stopinj Celzija.

V sredo in četrtek bo pretežno oblačno, občasno bo ponekod rahlo deževalo.

Če vas bo zazeblo, se priporočite sv. Servaciju, ki goduje 13. maja, saj je med drugim priprošnjik proti mrzlici in pozebi.


Prvi ledeni mož, sv. Pankracij, je pomagal preganjanim kristjanom in dal svoje življenje za krščansko vero že pri rosnih 14 letih. Zgodaj je postal sirota. S stricem Dionizijem je šel v Rim, kjer se je oklenil krščanske vere. Krstil ga je papež Kaj. Pankracij je dal vse premoženje za pomoč preganjanim kristjanom in se redno udeleževal njihovih srečanj ter bogoslužja. Cesar ga je d vere hotel odvrniti, a Pankracij je ostal trden tudi, ko so mu grozili s smrtjo. Z največjo vnemo je branil svojo vero v Kristusa. Sodniku je dejal: »Res sem še mlad po letih, a moj sklep je trden in se ničesar ne bojim. Kristus mi je življenje in umreti zanj dobiček.« 12. maja 304 so ga skupaj s stricem Dionizijem ob Avrelijski cesti obglavili. Papež je na kraju njegove usmrtitve dal postaviti leta 500 baziliko, cerkev San Pancrazio.

Sv. Servacij je bil škof. Imel naj bi burno mladost, po študiju teologije in romanju v Sveto deželo pa se je spreobrnil in dal posvetiti v duhovnika. Nekaj časa je misijonaril po severni Galiji, nato pa postal škof v Tongernu in tam deloval skoraj petdeset let. Znan je kot veliki nasprotnik arijanstva. Udeležil se je številnih sinod, bil pa je tudi prijatelj sv. Atanazija. Molil je velik del noči, strogo se je postil in v solzah prosil Boga za zaupane mu vernike. V severni Galiji se je govorilo, da bodo v deželo vdrli divji vandali (Huni) in jo razdejali, opustošili. Sveti Servacij je romal v Rim in na grobovih svetih apostolov prosil za odvrnitev nesreče. Sveti Peter pa mu je v sanjah razodel, da bo Galija zaradi svojih pregreh veliko trpela, on pa tega ne bo doživel, zato naj gre mirno domov, od tam pa v Maastricht, kjer bo dočakal smrt. Vmes naj bi ga na poti iz Rima ujeli Goti, a ga je Bog po angelu čudežno rešil. Res je umrl v Maastrichtu na Nizozemskem. Čeprav je bila zasnežena vsa pokrajina, pa je njegov grob ostal nedotaknjen.

Sv. Bonifacij je bil nadškof. Pri 30 letih je kot benediktinec prejel mašniško posvečenje in šel oznanjat Kristusa najprej rojakom v Angliji, potem pa v Nemčijo. Papež mu je ime Vinfrid spremenil v Bonifacij, ki pomeni dobrodelnik. Odpravljal je poganske razvade in ustanavljal škofije, med njimi tudi salzburško, iz katere je deloma tudi Slovencem prišlo krščanstvo. Umorili so ga pogani.

Pregovori

Ob godovnih dneh ledenih mož so nastali različni, večinoma vremenski, pregovori.

Po svetem Servati ni mraza se bati.
Sveti Pankracij, Servacij, Bonifacij so ledeni radi vsi.
Če prej slane ni bilo, tudi pozneje ne bo mrazilo.
Če Pankraca sonce peče, sladko vince v klet poteče.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh