Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Danneels na deseturnem zaslišanju

Objava: 08. 07. 2010 / 09:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Danneels na deseturnem zaslišanju

Belgijsko državno tožilstvo se mora odločiti, ali bo kardinala, ki so ga doslej zadržali kot pričo, obtožilo zaradi opustitve nudenja pomoči žrtvam spolnih zlorab

Nekdanjega bruseljskega nadškofa, kardinala Godfrieda Danneelsa, so belgijski pravosodni organi zasliševali več kot deset ur. Kardinal Danneels je stavbo sodišča zapustil tik pred osmo uro zvečer.

Mediji so včeraj poročali, da je kardinal zanikal prikrivanje primerov spolnih zlorab v belgijski Cerkvi, zato pravosodni organi zdaj iščejo dokaze. Kot je poročala televizijska mreža RTL, naj bi bil kardinal obveščen o vsaj petdesetih primerih zlorab, kar naj bi bilo razvidno iz dosjejev. Državno tožilstvo se mora po zaslišanju odločiti, ali bo kardinala, ki so ga doslej zadržali kot pričo, obtožilo zaradi opustitve nudenja pomoči žrtvam spolnih zlorab. Ni izključeno, da ga bodo pred tem še nekajkrat zaslišali.

Časnik ‘La Derniere Heure’ je poročal, da je kardinal Danneels ob prijavi primerov spolnih zlorab žrtve bodisi napotil na škofijo, v kateri je do zlorabe prišlo, včasih se na prijavo sploh ni odzval, ali pa je žrtvam izročil knjižico z naslovom ‘Naučimo se odpuščanja’. Med zaslišanjem se kardinal večine teh očitkov ni več spomnil.

Na zaslišanje so belgijski pravosodni organi minuli torek privedli tudi dosedanjega predsednika preiskovalne komisije za razjasnitev primerov spolnih zlorab, otroškega psihiatra Petra Adriaenssensa, ki je ob odhodu iz zgradbe sodišča za medije izjavil, da je ‘kardinal očitno v hudem šoku’. Očitno ga je presenetilo, da z njegovim imenom povezujejo tako težke očitke.

Zaenkrat še ni uradno potrjeno, da bi med sporno preiskavo cerkvenih prostorov v Mechelenu 24. junija letos našli tudi dokumente v zvezi z razvpitim pedofilom in obsojenim morilcem Marcom Dutrouxjem. Po poročanju medijev naj bi bil omenjeni material kardinalu podtaknjen. Med procesom leta 2004 naj bi namreč Dutrouxjev dosje prišel v roke sodnih poročevalcev. Britanska revija ‘The Sprout’ je tedaj zagovarjala tezo, da so Dutrouxjeve žrtve zlorabljali tudi v pedofilski mreži visokih belgijskih političnih in cerkvenih predstavnikov. Kardinalu naj bi material podtaknili, da bi opazovali njegov odziv na omenjeni primer.

Kardinal Danneels je bil trideset let na vrhu bruseljske škofije in Belgijske škofovske konference. 24. junija je bruseljsko državno tožilstvo med racijo zaseglo številne dosjeje na sedežu nadškofije v Mechelenu ter nekaj dosjejev cerkvene preiskovalne komisije v Löwenu. Akcijo utemeljujejo s trditvijo, da je po namigih sodeč veliko dokaznega materiala ostalo skritega pred očmi državnega tožilstva. Generalno državno tožilstvo pa trenutno ugotavlja, ali so bile preiskave utemeljene.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/F3BB3F1C557A0547C12577510040A25B?OpenDocument

Na fotografiji: kardinal Godfried Danneels

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh