Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Dolan o newyorškem najdenčku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 01. 2016 / 08:11
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Dolan o newyorškem najdenčku

»Zadosten dokaz, da so Američani prežeti s kulturo življenja.«

V washingtonskem narodnem svetišču se je okoli 10.000 kristjanov vseh veroizpovedi minuli konec tedna udeležilo sklepne slovesnosti ob letošnjem »Pohodu za Življenje«. Pohod je obeležil 43. obletnico še danes sporne odločitve vrhovnega sodišča v primeru »Roe proti Wadeu«, s katerim je bilo v ZDA leta 1973 »liberalizirano« opravljanje splava.



Newyorški kardinal Timothy Dolan je v nagovoru spomnil na novorojenčka, ki je bil v času božičnih praznikov najden v newyorški mestni četrti Queens, dogodek pa je poskrbel za naslovnice številnih medijev po svetu. V jaslicah v vzhodnem delu mesta je nočni čuvaj našel novorojeno dete. Deček je bil domnevno star šele štiri ali pet ur, njegova popkovina ni bila ustrezno prerezana, ležal pa je v jaslih v cerkvi Presvetega Deteta Jezusa v Queensu. Na posnetkih varnostnih kamer je po navedbah policistov videti, kako ženska v cerkev nosi v plenico zavito dete, nato pa prostor sama zapusti.

To dete v jaslih je zadosten dokaz, da so Američani prežeti s kulturo življenja in da jo želijo poudarjati tudi v skrajnih življenjskih položajih, je dejal kardinal Dolan. Omenjena zgodba je žalostna in ganljiva obenem. »Nihče ni vedel, od kod prihaja dete, dokler ni teden dni kasneje mlada Mehičanka, ki je želela ostati anonimna, nekemu časnikarju v solzah zaupala svoje zgodbe.«

Kardinal je navedel besede iz poročila mlade matere, ki je sina po rojstvu zavila v plenico in zanj poiskala »varen in topel prostor«. Žena, ki se je predstavila kot izredno verna, je otročiča po porodu odnesla v župnijsko cerkev, saj je zaupala tamkajšnjemu župniku in domačim vernikom. Dete je položila v prazne jasli in ga skrila v ozadje, »vedoč, da bo župnik mojega otročiča našel, ljudje pa bodo zanj poskrbeli«.

Zgodba bi se lahko »razpletla povsem drugače«, je prepričan kardinal Dolan, ki je ob tem spomnil na svetovanje na klinikah za opravljanje splava, kot je denimo veriga »Načrtovano starševstvo« (Planned Parenthood), pa tudi na župnije, ki so »hladne in negostoljubne«, ki nimajo odprtih vrat za ljudi v stiski, na kljuke pa obešajo napise v slogu »Vrnem se do uradnih ur«.

Washingtonski nadškof kardinal Donald W. Wuerl je v uvodnih opazkah izrekel pohvalo velikemu številu mladih, ki so se udeležili bogoslužja v narodnem svetišču. Živa molitev na ta večer naj bo »spomin za vse rodove«, kajti »vsi smo poklicani, da upoštevamo in spoštujemo Evangelij Življenja«.

Ostre zimske razmere s hudim snežnim metežem niso bistveno vplivale na število udeležencev sklepnega bogoslužja v ameriški prestolnici. V primerjavi z 11.000 podporniki Življenja na lanskem pohodu se jih je letos v washingtonski baziliki zbralo okoli 10.000.

Vir: Kathpress
Foto: splet / AS

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh