Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Filoni na avdienci pri papežu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 08. 2014 / 07:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Filoni na avdienci pri papežu

Kardinal Filoni na avdienci pri papežu

Papež Frančišek še ni izrazil dokončnega stališča o morebitnem vojaškem posredovanju proti džihadistom v Iraku.

Papež Frančišek je včeraj v avdienco sprejel kardinala Fernanda Filonija, svojega posebnega odposlanca za Irak, ki je minuli teden obiskal severni del te preizkušane dežele. Tam je zbiral podatke o položaju kristjanov in jazidov, ki jih preganjajo islamski skrajneži, pripadniki »Islamske države«, in pomagal pri oskrbi s humanitarno pomočjo. S predstavniki iraške vlade je razpravljal tudi o možnih ukrepih za ustavitev krvavega pohoda džihadistov. Med drugim se je srečal s predsednikom avtonomne pokrajine Kurdistan, Masudom Barzanijem, ki je na ozemlju svoje države sprejel veliko število iraških beguncev.



V Bagdadu se je kardinal Filoni srečal z iraškim predsednikom Mohamedom Fuadom Masumom. Dolgoletni papeški nuncij v Iraku v Vatikanu velja za izrednega poznavalca te dežele.

Papež Frančišek doslej še ni izrazil dokončnega in enoznačnega stališča o morebitnem vojaškem posredovanju proti džihadistom v Iraku. Ljudje imajo pravico, da »ustavijo nepravičnega agresorja«, je pojasnil na tiskovni konferenci med letom iz Seula v Rim v začetku tedna. »Zavestno uporabljam besedo ustaviti, ne govorim o bombardiranju ali vojskovanju«, je poudaril papež.

Za vojaško posredovanje so potrebna ustrezna sredstva, je povedal papež. Poleg tega mora tovrstno dejanje potrditi tudi mednarodna skupnost, denimo Organizacija Združenih narodov. Sveti oče je na tiskovni konferenci izrazil tudi pripravljenost, da sam odpotuje v Irak.

Kardinal Filoni je jasneje izrazil podporo vojaškemu posredovanju ob privolitvi Varnostnega sveta Združenih narodov. Iraški cerkveni voditelj, patriarh Louis Raphael Sako, je izrazil kritiko omejevanja ameriškega posredovanja zgolj v zračnem prostoru in je zahteval obširnejšo vojaško akcijo.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh