Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Marx: Papež si želi novih odnosov med kurijo in vesoljno Cerkvijo

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 24. 04. 2013 / 07:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Marx: Papež si želi novih odnosov med kurijo in vesoljno Cerkvijo

Član kardinalskega posvetovalnega telesa in münchenski nadškof pojasnjuje, da je sodelovanje vesoljne Cerkve v kurijski reformi sad predkonklava.

S svojim zadnjim sklicem skupine osmih kardinalov s funkcijo posvetovalnega telesa papež Frančišek znova dokazuje, da naj bi bila vesoljna Cerkve močneje vpletena v reformo rimske kurije, je v pogovoru za Radio Vatikan pojasnil münchenski nadškof Reinhard Marx, sam imenovan za člana omenjene skupine, ki naj bi s prvimi zasedanji pričela v začetku letošnjega oktobra. Papež Frančišek pa je minuli ponedeljek na pogovor sprejel prvega člana omenjene skupine, sydneyskega kardinala Georgea Pella.

Papež je dal s svojo odločitvijo jasno vedeti: tovrstnih posvetov si želim, rad bi dosegel reformo kurije in želim si, da pri tem sodeluje tudi vesoljna Cerkev, je prepričan kardinal Marx. To je tudi znamenje, da naj bi se na drug način vzpostavilo 'sožitje rimske kurije in krajevnih Cerkva'. Natančnejše definicije in naslednje korake bo potrebno še podrobneje določiti, je še pojasnil kardinal. Kot je moč sklepati iz sporočil Vatikana, pa je papež že zdaj v tesnem stiku z osmimi kardinali.

Zamisel o posvetovalnem telesu predstavnikov krajevnih Cerkav je rezultat predkonklava: že takrat so kardinali razpravljali na to temo, svoje mnenje pa je jasno izrazil tudi Frančišek. O potrebi po reformi kurije naj bi razpravljali na številnih ravneh. Zadnja papeževa odločitev na to temo zato vsebinsko ne preseneča, je dejal kardinal Marx in dodal: »Presenetila pa je mene samega, ker sem vanjo osebno vpleten in ker jo je papež sprejel tako hitro.«

Člane kardinalske skupine je papež izbral sam, po Marxovih besedah pa si sveti oče očitno želi, 'da bi kardinali zastopali ves svet', vse celine in vse cerkvene organizacije, ki predstavljajo 'raznolikost krajevnih Cerkva'. Vsi člani posvetovalnega telesa so tudi škofje velikih škofij, po čemer lahko sklepamo, da naj bi na novem položaju uporabili tudi svoje vodstvene izkušnje.

Kardinal Marx je v pogovoru za Radio Vatikan še pojasnil, kako je po odhodu iz Rima po papeških volitvah pomislil: »Mi se zdaj vračamo v svoje škofije, papeža pa puščamo samega v Vatikanu.« Med naloge kardinala pa sodi ne le to, da sodeluje pri volitvah novega papeža, temveč tudi pomoč in svetovanje, če si papež tega želi. Imenovanje posvetovalnega telesa je po Marxovih besedah 'pozitivno znamenje', da si sveti oče želi posveta s predstavniki vesoljne Cerkve; sam to imenovanje razume kot 'veliko čast'.

Izbrani kardinali, ki prihajajo iz Latinske, Srednje in Severne Amerike, Afrike, Avstralije, Evrope, Azije in Vatikana, se doslej med seboj niso dobro poznali, le nekateri med njimi so bili v občasnih stikih. Kardinal Marx pojasnjuje: »Nismo krog znancev, ki se srečuje že dolgo časa.« V obdobju konklava 'pa so se zbližali na povsem nov način'.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh