Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Müller: »Nimamo dveh cerkvenih naukov«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 06. 2017 / 06:18
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Müller: »Nimamo dveh cerkvenih naukov«

Kardinal Müller: »Nimamo dveh cerkvenih naukov«

»Radost ljubezni« moramo brati v izročilu katoliškega nauka.

»Ni dobro, da škofovske konference objavljajo papeževe uradne razlage«, je v pogovoru s katoliško medijsko hišo EWTN dejal nemški kardinal Gerhard Ludwig Müller, prefekt Kongregacije za nauk vere. Časnikarja je namreč zanimalo, kaj meni o nasprotujočih si razlagah posinodalne apostolske spodbude Radost ljubezni v različnih državah.

To ni katoliško, je nadaljeval kardinal in znova poudaril, kako je treba razumeti papeževo besedilo. »Imamo papežev dokument in brati ga je treba v kontekstu celotnega katoliškega izročila«, je pojasnil. Podeljevanje zakramentov znova civilno poročenim zakoncem je torej mogoče le v primeru, če se oba trdno obvežeta, da bosta živela »kot brat in sestra«, je poudaril kardinal.

Ravnanje škofovskih konferenc pa povzroča zmedo, ki škoduje Cerkvi. »Kajti nimamo dveh cerkvenih naukov, papeževega in škofovskih«, je zatrdil kardinal Müller. Časnikar medijske hiše EWTN ga je ob tem spomnil, da papež očitno podpira drugo smer, saj naj bi podprl orientacijsko pomoč argentinskih škofov k posinodalni spodbudi Radost ljubezni, ki predvideva, da je v posameznih primerih dopustno tudi podeljevanje zakramentov znova civilno poročenim zakoncem.

Kardinal odgovarja, kako ni »prav nič srečen«, da škofje razlagajo papeževe besede, papež pa nato razlaga besede škofov. V Cerkvi obstajajo določena pravila, po katerih se moramo ravnati. Udeleženci sinode se posvetujejo o določeni temi, papež nato v svoji pristojnosti za cerkveni nauk napiše posinodalno spodbudo, ki povzema rezultate razprav in vsebuje potrebna pojasnila. S tem je stvar zaključena. Nadaljnje razlage niso dobre za Cerkev, je opozoril kardinal Müller, ki je v pogovoru znova zavrnil poskuse, da bi v pastorali ravnali v nasprotju s cerkvenim naukom. To nikakor ni katoliško. Kristusa ni mogoče deliti, kajti On je učitelj in dobri pastir v eni osebi, je poudaril nemški kardinal.

Vir: kath.net
Foto: arhiv Družine (T.S.) / splet

Kupi v trgovini

Ljubim, torej sem
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh