Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Müller potrdil neločljivost zakonske zveze

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 03. 2015 / 11:52
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Müller potrdil neločljivost zakonske zveze

Kardinal Müller potrdil neločljivost zakonske zveze

»Nekatoliško bi bilo, če bi škofovske konference odločale o cerkvenem nauku.«

V pripravah na vesoljno škofovsko sinodo o zakonski zvezi in družini v letošnji jeseni je nemški kardinal v rimski kuriji potrdil neločljivost zakramenta svetega zakona. Ločitev je po katoliškem razumevanju kot amputacija, je dejal prefekt vatikanske Kongregacije za nauk vere v pogovoru za francosko revijo Famille Chretienne.



V luči trenutnih razprav si velja v spomin priklicati podobo cerkvenega učitelja Janeza Krizostoma (okoli 345 - 407), je pojasnil kardinal. »Menim, da bi se morali določeni teologi in škofje bolj zavedati teh besed.« Kot oporno točko za katoliški nauk o zakonski zvezi prefekt Müller predlaga papeža Pija XI. (1922 - 1939) in njegovo okrožnico o zakonski zvezi z naslovom Casti Connubii iz leta 1930, pa tudi določene zapise papežev Janeza Pavla II. in Benedikta XVI. »Ne smemo tudi pozabiti drugega vatikanskega koncila.«

Kardinal Müller je obenem priznal, da se življenjska stvarnost številnih parov danes precej razlikuje od cerkvenega nauka. O tem velja razmisliti. »Toda povsem jasno je, da zaradi tega ne moramo odstopati od teoloških ali dogmatskih meril.« Preobrat v družbi je poskrbel, da se je zakonska zveza kot neločljiva povezava med moškim in žensko zamajala. To lahko razberemo tudi iz prizadevanj, da bi istospolne skupnosti izenačili z zakonsko zvezo.

Posredno pa je kardinal Müller podprl papeža Frančiška, ki razmišlja o tem, da bi bilo v določenih primerih lažje doseči ničnost sklenjenega zakona. Mnogi ljudje se namreč ne zavedajo več, kakšno odgovornost prevzemajo nase ob sklenitvi cerkvenega zakona. Zato bi na tem mestu lahko postavili vprašanje o veljavnosti sklenitve zakonske zveze.

Prefekt Kongregacije za nauk vere je v pogovoru za francosko revijo tudi dejal, da bi bilo povsem »nekatoliško«, če bi škofovske konference smele odločati o cerkvenem nauku. Škofovske konference so pristojne glede določenih vprašanj, niso pa samostojna sodišča brez papeža in povezanosti s škofi.

S tem je kardinal Müller komentiral nedavno izjavo kardinala Reinharda Marxa, predsednika Nemške škofovske konference, ki je dejal, da nemški škofje »niso zgolj rimska izpostava« in da morajo začrtati svoje smernice glede zakonske zveze in družine. Kardinal Marx je izjavil: »Vsaka škofovska konferenca je odgovorna za pastirsko oskrbo v svoji kulturi in mora oznanjati evangelij na svoj, edinstven način. Ne moremo čakati na sklepe sinode, saj se moramo z vprašanji o zakonu in družini ukvarjati doma.«

Po mnenju kardinala Müllerja takšna miselnost vodi v polarizacijo med krajevnimi Cerkvami in vesoljno Cerkvijo. Vesoljna Cerkev namreč ni skupek narodnih Cerkva, katerih predsedniki bi volili svojega voditelja na vesoljni ravni.

Vir: kath.net / www.catholicherald.co.uk
Foto: splet / arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh