Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal obhajal bogoslužje starega obreda v baziliki sv. Petra

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 06. 11. 2012 / 08:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal obhajal bogoslužje starega obreda v baziliki sv. Petra

V vatikanski baziliki so se zbrali romarji združenj tradicionalističnih katoličanov.

V baziliki sv. Petra v Vatikanu je minuli konec tedna prvič po ponovni uvedbi maševanja po starem obredu ob oltarju stal eden izmed vrhovnih predstavnikov rimske kurije in obhajal bogoslužje po predkoncilskih predpisih. Prefekt vatikanske kongregacije za bogoslužje, kardinal Antonio Canizares Llovera, je minulo soboto maševal za več sto udeležencev romanja tradicionalističnih katoličanov. Papež Benedikt XVI. je dovoljenje za maševanje po starem obredu z odlokom ‘Summorum Pontificum’ izdal julija 2007, zaradi katerega je obhajanje bogoslužja po predkoncilskem obredu ponovno precej pogostejše.

Maja 2011 je nemški kardinal Walter Brandmüller prvič po sprejemu odloka obhajal bogoslužje starega obreda ob oltarju bazilike sv. Petra. Tovrstna bogoslužja v stranskih kapelah Petrove bazilike obhajajo že dlje časa.

Omenjeno romanje so priredila papežu zvesta združenja tradicionalističnih katoličanov, ki so med seboj povezana pod imenom ‘Coetus Internationalis Summorum Pontificum’.

Z odlokom ‘Summorum Pontificum’ je Benedikt XVI. septembra 2007 ponovno odobril obhajanje tridentinskega bogoslužja, ki ga obhajajo v latinščini, predpisano pa je bilo po Tridentinskem koncilu (1545-1563) za vesoljno katoliško Cerkev. Po drugem vatikanskem cerkvenem zboru so stare mašne knjige zamenjali novi bogoslužni priročniki, praviloma v jeziku posamezne deželne Cerkve. Latinščina je ostala dovoljena za uporabo v bogoslužju.

Na fotografiji: kardinal Canizares Llovera (foto: CNA)

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh