Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Rode se je v skladu s cerkvenimi zakoni častno upokojil

Objava: 10. 01. 2011 / 10:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Rode se je v skladu s cerkvenimi zakoni častno upokojil

Papež Benedikt XVI. je v torek, 4. januarja, iz starostnih razlogov sprejel odstop kardinala dr. Franca Rodeta (23. septembra 2009 je dopolnil petinsedemdset let, ko je po Zakoniku cerkvenega prava papežu ponudil odstop) z mesta prefekta Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Dejstvo, da je papež s sprejemom odstopa čakal kar leto in štiri mesece, je dokaz priznanja Rodetovemu delu.

Papež Benedikt XVI. je v torek, 4. januarja, iz starostnih razlogov sprejel odstop kardinala dr. Franca Rodeta (23. septembra 2009 je dopolnil petinsedemdeset let, ko je po Zakoniku cerkvenega prava papežu ponudil odstop) z mesta prefekta Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Dejstvo, da je papež s sprejemom odstopa čakal kar leto in štiri mesece, je dokaz priznanja Rodetovemu delu. Zato je pisanje v hrvaškem tisku, kjer namigujejo, da je kardinal Rode moral odstopiti s položaja, ker je povezan z ultra konservativnim redom Kristusovi legionarji, neokusna laž in, kot je povedal kardinalov tajnik Blaž Jezeršek, neumnost. Kristusove legionarje so pregledovali zaradi zasebnega življenja ustanovitelja. Kardinal Rode pa je bil prav v skupini kardinalov, ki je te razmere v redu legionarjev ugotavljala.

Iz pisma, ki ga je papež Benedikt XVI., 4. januarja pisal kardinalu Rodetu:

»Častitemu in dragemu bratu gospodu kardinalu Francu Rodetu!

V trenutku, ko Vaša Eminenca zapušča službo Prefekta Kongregacije za Ustanove posvečenega življenja in za Družbe apostolskega življenja, Vam želim izraziti svojo globoko hvaležnost za ljubezen in predanost, s katero ste opravljali to službo.«

»Zavest, da ste področjem, ki so Vam bila zaupana – zlasti na območju kulture in redovnega življenja – posvetili vse svoje energije, pa tudi misel na prihodnje sodelovanje kot član kardinalskega zbora in v različnih dikasterijih rimske kurije, naj napolnjujeta Vašega duha z veseljem in mirom, kot napolnjujeta mojega z zadovoljstvom ob misli, da mi bodo še vedno v korist Vaše izkušnje«.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh