Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Sarah za maševanje v smeri vzhoda

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 07. 2016 / 07:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Sarah za maševanje v smeri vzhoda

Prefekt Kongregacije za bogoslužje se sklicuje na papeža Frančiška.

Prefekt vatikanske Kongregacije za bogoslužje, gvinejski kardinal Robert Sarah, je izrazil željo, da bi se v katoliški Cerkvi znova maševalo v smeri vzhoda. »Zelo pomembno je, da se kar najhitreje vrnemo k skupni usmeritvi duhovnikov in vernikov proti vzhodu, ali pa vsaj v smeri apside, torej prihajajočemu Gospodu naproti«, je kardinal Sarah po navedbah časnika Catholic Herald dejal na bogoslužni konferenci v Londonu.



Kot primeren termin za spremembo je vodja Kongregacije za bogoslužje navedel prvo adventno nedeljo. Duhovniki bi morali tako ravnati povsod, kjer je to mogoče. Ta korak je »dober za Cerkev in tudi dober za naše ljudstvo«. Že v letošnjem maju je kardinal v pogovoru za francosko revijo Famille chretienne pojasnil, da bi morali biti po darovanju tako duhovniki kot verniki obrnjeni proti vzhodu.

Kardinal Sarah se ob svojih izjavah sklicuje na prošnjo papeža Frančiška. Ta naj bi ga pooblastil, naj preveri možnosti za »reformo reforme« drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965) na področju bogoslužja. Nekatere reforme po koncilu so bile preveč navdahnjene s tedanjim »duhom časa«. Koncilski očetje so imeli v mislih »evolucijo, ne pa revolucije«, je prepričan kardinal. v bogoslužju pa ne gre »zame ali zate«, temveč za Božjo slavo.

Cerkve so že od zgodnjekrščanskega obdobja usmerjene proti vzhodu, kar se navezuje na Jezusov vnovični prihod ob poslednji sodbi. Beseda orient (iz latinskega izraza oriri, vziti) vzhod označuje kot smer sončnega vzhoda. Sonce prinaša luč in življenje in je s tem simbol Kristusa, ki tudi sam sebe označuje kot »luč sveta«.

Od pokoncilske bogoslužne reforme duhovnik bogoslužje obhaja z vernim občestvom in je obrnjen proti ljudem, pred tem pa je stoletja veljalo pravilo, da je »s hrbtom obrnjen proti vernikom«. Bogoslužna konstitucija iz leta 1963 je v bogoslužje vnesla tudi več deželnega jezika. Verniki naj bi bili dejavno vključeni v bogoslužno dogajanje; osredotočenje na duhovnika je bilo malce potisnjeno v ozadje. Novi rimski misal iz leta 1969/70 je šel še korak dlje in je odpravil staro tridentinsko mašo, pri kateri je duhovnik darovanje obhajal obrnjen s hrbtom proti vernikom. Številna izročila in obredi, denimo pridiganje s prižnice ali »tihe maše«, so bili ukinjeni. Leta 2007 je Benedikt XVI. z odlokom Summorum Pontificum v Cerkvi znova več prostora namenil predkoncilskemu bogoslužju.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh