Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Sodano bo v krakovski katedrali vodil pogrebno slovesnost za poljski predsedniški par

Objava: 16. 04. 2010 / 09:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Sodano bo v krakovski katedrali vodil pogrebno slovesnost za poljski predsedniški par

Na pogrebni slovesnosti pričakujejo visoke predstavnike iz več kot sedemdesetih držav

Rekvijem za tragično preminuli poljski predsedniški par v krakovski katedrali bo v nedeljo ob 14. uri daroval papežev odposlanec, kardinal Angelo Sodano. Krsti s posmrtnimi ostanki bosta v Krakov iz Varšave prispeli že v dopoldanskih urah in bosta do pogreba shranjeni v gotski katedrali starodavnega poljskega mesta.

Pogrebne slovesnosti za Lecha in Mario Kaczynska se bodo udeležili monarhi, predsedniki in visoki predstavniki iz več kot sedemdesetih držav. Ob predsedniškem paru je v letalski nesreči pri ruskem Smolensku življenje izgubilo še uglednih 94 Poljakov. Prisotnost na pogrebu predsedniškega para so potrdili ameriški predsednik Barack Obama, ruski predsednik Dimitrij Medvedjev, francoski predsednik Nicolas Sarkozy, španski kralj Juan Carlos, nemški zvezni predsednik Horst Köhler in zvezna kanclerka Angela Merkel, angleški prestolonaslednik princ Charles, predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Poleg uglednih gostov v mestu pričakujejo še okoli pol milijona obiskovalcev.

Pogrebno slovesnost bodo prenašali prek velikih zaslonov v krakovskih parkih, kjer jo bo predvidoma spremljalo na desettisoče ljudi. Za glasbeno spremljavo bodo poskrbeli berlinski filharmoniki, ki bodo igrali v krakovski katedrali.

Predsedniški par bo pokopan v kripti katedrale, ki v nedeljo ne bo dostopna širšim množicam. Ok krstah naj bi kasneje postavili tudi spominsko ploščo z imeni vseh preminulih v tragični nesreči.

V preteklih dneh so na Poljskem razpravljali o tem, ali je primerno predsedniški par pokopati v krakovski katedrali. Ugledni Poljaki zamisli nasprotujejo, saj krakovska katedrala velja za grobnico poljskih kraljev.

Kardinal Sodano bo Vatikan zastopal tudi pri žalni slovesnosti za vseh 96 žrtev letalske nesreče, ki bo v soboto potekala v Varšavi. Tudi v prestolnici pričakujejo veliko število žalujočih obiskovalcev, prišlo naj bi jih okoli pol milijona. Kot poročajo poljski mediji, naj bi žalni govor pripravil brat pokojnega predsednika, vodja poljske opozicije Jaroslav Kaczynski.

Včeraj pa so iz Moskve v Varšavo prepeljali še posmrtne ostanke katoliškega vojaškega škofa Tadeusza Ploskega, rektorja Katoliške univerze kardinala Wyszynskega,Ryszarda Rumianeka, in predsednikovega kaplana Romana Indrzejczyka. Posmrtne ostanke vojaškega škofa so na letališču sprejeli z vojaškimi častmi, pokopali pa ga bodo prihodnji ponedeljek v Varšavi.

Na fotografiji: tragično preminuli poljski predsednik Lech Kaczynski

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh