Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Sodano: Kobariški muzej je učilnica svetovnega miru

Za vas piše:
Radio Vatikan, STA/M.Š.
Objava: 19. 06. 2012 / 07:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Sodano: Kobariški muzej je učilnica svetovnega miru

"Kardinalov obisk v Sloveniji bi lahko pomenil začetek novega, svetlejšega pogleda na vlogo kristjana v javnem življenju."

Dekan kardinalskega zbora in nekdanji vatikanski državni tajnik kardinal Angelo Sodano je minuli konec tedna preživel na zasebnem obisku v Sloveniji. Silvester Gabršček, direktor urada za verske skupnosti, ki je obisk organiziral, je za Radio Vatikan predstavil vtise in poudarke kardinalovega obiska.

Po Gabrščkovih besedah kardinal Sodano v srcu čuti veliko spoštovanje do slovenskega naroda. Slovenijo je obiskal na željo pokojnega očeta, ki se je osebno srečal z usodo ljudi na Tolminskem in Kobariškem, kamor je bil poslan, da bi poskrbel za dostojen pogreb padlih vojakov. Sinu je veliko pripovedoval o dobroti Slovencev.

Kardinal je med svojim obiskom v naši domovini obiskal tudi Kobariški muzej, ki ga je označil za učilnico svetovnega miru. Po njegovem mnenju bi jo moralo videti čim več mladih in kardinal je zagotovil, kako bo napravil vse, kar je v njegovi moči, da bi Papeška diplomatska akademija svoje gojence vsako leto pripeljala na ekskurzijo v Kobarid. Papež Janez Pavel II. je med svojim obiskom v Sloveniji obiskal Postojno, moral pa bi videti tudi Zgornje Posočje, meni kardinal, kraj, kjer se je oblikovala svetovna zgodovina. Na tem kraju se je sprožila nuja po svobodi ne le posameznika, ampak po svobodi narodov, za kar se je boril tudi nekdanji papež.

Kardinal Sodano se je včeraj dopoldne v Ljubljani srečal s slovenskimi škofi, odzval se je tudi vabilu slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca, na Brdu pri Kranju pa ga je sprejel predsednik Danilo Türk.

Kot poroča STA, sta vatikanski državni tajnik in predsednik Republike Slovenije v pogovoru poudarila pomen skupnega spomina na trpljenje med prvo svetovno vojno in soško fronto. Strinjala sta se, da bi ta zgodovinski spomin lahko pomagal pri izgradnji evropske prihodnosti. Sogovornika naj bi razpravljala tudi o zamislih za obeležitev prihajajoče stote obletnice začetka prve svetovne vojne.

Kardinal Sodano je po besedah Silvestra Gabrščka s svojim obiskom pokazal pravo plat katoliške Cerkve, plat, polno humanizma, polno nadnaravnega, tega, kar je človeku blizu, njegov obisk pa bi lahko pomenil začetek novega, svetlejšega pogleda na vlogo kristjana v javnem življenju.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/6BF7E75119642D1EC1257A210038BD88?OpenDocument

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh