Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Tagle: v letu epidemije nas božič vabi k solidarnosti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 12. 2020 / 09:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.12.2020 / 19:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Tagle: v letu epidemije nas božič vabi k solidarnosti

Kardinal Tagle: v letu epidemije nas božič vabi k solidarnosti

»Obstaja zelo veliko načinov, kako izkazati dejavno ljubezen.«

FOTO: Vatican Media

Kardinal Tagle, prefekt Kongregacije za evangelizacijo narodov in predsednik Caritas Internationalis, je v pogovoru za Radio Vatikan razkril svoje želje ob bližajočih se božičnih praznikih. Spregovoril je tudi o svoji izkušnji okužbe z novim koronavirusom ter izrazil svojo bližino in spodbudo vsem tistim, ki so še vedno preizkušani zaradi koronavirusne bolezni. Poudaril je, da je Jezusovo rojstvo trenutek upanja in vnovičnega rojstva za vse človeštvo.

Zaradi epidemije se osredinimo na božično sporočilo upanja

Kardinal Tagle je na začetku pogovora dejal, da se moramo spomniti, kako tudi ob prvem božiču, torej v trenutku Jezusovega rojstva, razmere niso bile idealne: Izrael je bil v izredno težkem položaju in sredi vse te zmede se je rodil Božji Sin. Po kardinalovem mnenju nam bodo težave in preizkušnje, ki smo jih doživeli v tem letu, pomagale, da se bomo osredinili na sporočilo upanja, ki ga prinaša božič. Božič namreč pomeni, da Bog prihaja med nas in da ne bomo nikoli več sami. Emanuel pomeni »Bog z nami«. »Druge stvari, ki so z nami, bodo izginile: naložbe, uspehi, darila, naš denar … vse to bo izginilo. Vse stvari, ki smo jih povezovali z božičem, bi lahko izginile. Jezus, ki prihaja med nas, Bog z nami, pa bo ostal z nami za vedno. To je naše upanje,« je poudaril kardinal Tagle.

Spodbuda po osebni izkušnji s koronavirusno boleznijo

Glede na to, da je v preteklih mesecih tudi sam okreval po okužbi z novim koronavirusom, je prefekt Kongregacije za evangelizacijo narodov odgovoril na vprašanje, kaj bi rekel tistim, ki izvejo, da so pozitivni na novi koronavirus ter se soočajo s strahom in negotovostjo: »Predvsem jim želim reči, da imajo v meni brata, nekoga, ki posebej pozna notranje nemire, tesnobo in strah. Njim in vsem tistim, ki me bodo poslušali, bi želel reči, da nas lahko takšna stvar doleti nenadoma, ko tega sploh ne pričakuješ! Tudi evangelij pravi: 'Ne veste, kdaj bo prišel Gospod, zato bodite pripravljeni.' Upam torej, da bi lahko vsi živeli vsak trenutek, vsak dan svojega življenja v miru z Bogom in z bližnjim. Ne prelagajmo na poznejši čas dobrih del, ki bi jih lahko storili sedaj. Gre za drobna dejanja: preproste izraze dobrote, pravičnosti, telefonski klic, nasmeh, spomin, saj morda ne bomo imeli druge priložnosti, da bi to storili.«

Povabilo k ustvarjalnosti in solidarnosti

Papež Frančišek je letos večkrat dejal, kako je epidemija dokaz za to, da se nihče ne more rešiti sam. Kardinal Tagle je v nadaljevanju pogovora poudaril, da obstaja veliko stvari, ki jih lahko kristjani naredimo, da bi izpričali resnico teh besed. Najprej je spomnil, kako ustvarjalni so pri obhajanju božiča kristjani na različnih koncih sveta ter različnih generacij. Letošnji božič nas sredi epidemije vabi k solidarnosti. Kardinal je izrazil svoje upanje, da bi bili kristjani ustvarjalni, da bi našli različne načine, predvsem pa da bi svoje brate in sestre spomnili, da imajo prijatelja, na katerega lahko računajo. »Zakaj ne bi denarja, ki bi ga sicer prihranil zase, tokrat namenil za soseda, ki je brez vsega? Ali namesto da bi pripravil slavnostno večerjo samo zase in za svojo družino, zakaj ne bi naročil hrane še za koga drugega?« je predlagal kardinal in pojasnil, da obstaja zelo veliko načinov, kako izkazati dejavno ljubezen, da bodo ljudje razumeli, da so naši bratje, sestre, prijatelji.

Spremenimo svoje poglede

Ob koncu pogovora je predsednik Caritas Internationalis zaželel, da bi imeli ljudje »moč, upanje, vero in veselje, da bi naredili novo leto bolj svetlo«. »Ne moremo pričakovati, da bodo zunanji dejavniki tisti, ki bodo spremenili stvari. Morda se ne bodo spremenile. Lahko pa spremenimo svoje poglede in to je razlog, da bo novo leto postalo svetlejše: naše upanje, naša solidarnost, naše veselje,« je svoje razmišljanje sklenil kardinal Tagle.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh