Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinali zgroženi nad škofovim umorom v Turčiji

Objava: 07. 06. 2010 / 12:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinali zgroženi nad škofovim umorom v Turčiji

'Umor ne sme prekiniti ekumenskega in medverskega dialoga'

Cerkveni predstavniki so zgroženi nad umorom škofa Luigija Padoveseja, ki ga je minuli četrtek na njegovem domu v Turčiji zabodel škofov šofer. Kardinal Walter Kasper je pozval vse vpletene strani, naj ta zločin ne prekine ekumenskega in medverskega dialoga. Pogovori se morajo nadaljevati, je v pogovoru za italijanski dnevnik 'La Repubblica' poudaril predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti kristjanov.

Kasper je Padovesejevo smrt označil kot 'nepopisno izgubo'in dodal, da bo motiv za hladen umor znan šele po zaključeni policijski preiskavi. V luči položaja kristjanov v Turčiji je kardinal povedal, da sicer v določenih predelih obstajajo skupine, ki so sovražne do tujcev, da pa katoliška Cerkev goji 'najboljše odnose' z večino turškega prebivalstva, prav tako pa tudi s političnimi in z verskimi ustanovami.

Kölnski nadškof kardinal Joachim Meisner je pojasnil, da v Padoveseju vidi 'mučenca za evangelij, ki ga krščanstvo ne sme pozabiti'. S pokojnim škofom sta bila dobra prijatelja in Meisner je kolega visoko cenil kot 'kompetentnega teologa in pogumnega kristjana'. Padovese je po Meisnerjevih besedah nesebično služil peščici kristjanov, ki živijo v Turčiji, pa tudi tamkajšnji prebivalci so bili škofu izredno naklonjeni.

Po škofovem umoru je bila kmalu vložena obtožnica proti domnevnemu storilcu dejanja. Njegov umor je pretresel celotno katoliško Cerkev. Tudi papež Benedikt XVI. je v petek med poletom na Ciper izrazil svojo 'globoko bolečino' nad nepopisno izgubo, vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi pa je dejanje označil kot 'grozljivo in povsem neverjetno'.

Škof Padovese naj bi bil minuli petek odpotoval na Ciper in se tam sestal s papežem ob njegovem obisku na tem sredozemskem otoku. Kot predsednik Turške škofovske konference naj bi bil včeraj iz papeževih rok prejel delovni dokument za posebno škofovsko sinodo za Bližnji vzhod, ki se bo oktobra sestala v Vatikanu.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh