Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinalska komisija vatikanske banke z novim vodstvom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 03. 2014 / 07:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinalska komisija vatikanske banke z novim vodstvom

Kardinalska komisija vatikanske banke z novim vodstvom

Kardinali so za novega predsednika izvolili španskega kardinala Santosa Abrila y Castelloja.

Kardinal Santos Abril y Castello je novi predsednik kardinalske komisije za vatikansko banko IOR. 78-letnega Španca je na položaj izvolilo šest članov komisije, imenovanje pa je potrdil tudi papež Frančišek, kot so včeraj sporočili iz Vatikana.

Kardinalska komisija nadzoruje delo vatikanske denarne ustanove, ki se je po škandalih zaradi sumljivega poslovanja znašla v procesu prenove. Člani komisije se praviloma sestanejo dvakrat letno. Kardinal Abril y Castello, nekdaj apostolski nuncij v Sloveniji, je višji duhovnik papeške bazilike Marije Velike v Rimu.


Papež Frančišek je v letošnjem januarju imenoval nove člane komisije. Izmed petih je svoj položaj ohranil le francoski kardinal Jean-Louis Tauran. Poleg kardinala Abrila y Castelloja je sveti oče k sodelovanju v komisiji povabil še novega vatikanskega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina, avstrijskega kardinala in dunajskega nadškofa Christopha Schönborna ter kanadskega kardinala Thomasa Christopherja Collinsa iz Toronta.

Predsednik nadzornega sveta IOR, nemški denarni izvedenec Ernst von Freyberg, želi poslovanje omenjene ustanove napraviti preglednejše in njeno delovanje čim bolj uskladiti z mednarodnimi merili. V lanskem oktobru je vatikanska banka, ki po lastnih navedbah upravlja s premoženjem v višini 6,3 milijard evrov, prvič v zgodovini objavila letno poročilo svojega poslovanja.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh