Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Katekizem za mlade je nastal na predlog mladih’

Objava: 10. 02. 2011 / 07:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Katekizem za mlade je nastal na predlog mladih’

Kardinal Schönborn pojasnjuje, da je ‘Youcat’ izraz kulture mladih, papež Benedikt XVI. pa je predgovor za omenjeno delo napisal na lastno pobudo.

Novi katoliški katekizem za mlade ‘Youcat’ je nastal na predlog mladih samih, je poudaril dunajski nadškof, kardinal Christoph Schönborn, v pogovoru za vatikanski časnik ‘L’Osservatore Romano’. Prvi osnutek je nastal v nemško govorečem prostoru, pripravila pa ga je skupina teologov in katehistov, ‘nato pa so ga v dveh poletnih kampih temeljito preverjali tudi mladi’. Zahvaljujoč njihovemu prispevku besedilo zdaj resnično ustreza miselnosti današnje mladine, pojasnjuje kardinal Schönborn. Tudi slikovno gradivo je prispevek mladih, tako da je knjiga v celoti ‘izraz z evangelijem prežete mladinske kulture’.

Papež Benedikt XVI. je že od vsega začetka pokazal izredno zanimanje za omenjeni projekt. Na lastno pobudo je zanj napisal predgovor v nemškem jeziku, njegovo besedilo pa je ‘zelo naklonjeno svetu mladih in njihovemu načinu bivanja’. Dunajski nadškof je v pogovoru bralcem zaupal, kako ga sveti oče vedno znova preseneti s svojim razumevanjem mladih generacij in kako mu uspeva, da mlade vodi h globoki veri in k iskrenemu prijateljstvu z Jezusom’.

Besedilo predgovora so pred izidom knjige objavili v reviji ‘Messaggero di Sant'Antonio’. Benedikt XVI. spominja na osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je nastajal novi Katekizem katoliške Cerkve. To delo je postalo ‘priča enotnosti v različnosti’: ‘iz številnih glasov je nastal uglašen zbor, saj so vsi brali skupno partituro vere, ki je iz časa apostolov dalje Cerkev vodila skozi stoletja’.

Pri nastajanju svetovnega katekizma so sestavljalci ugotovili, da se med seboj ne razlikujejo le celine in kulture posameznih ljudstev, pač pa da obstajajo različne ‘celine’ tudi znotraj posameznih družb, je poudaril papež v predgovoru h katekizmu za mlade. ‘Delavec razmišlja drugače kot kmet, fizik drugače kot jezikoslovec, podjetnik drugače kot novinar, mlad človek drugače kot star’. Zato je jasno, da svetovni katekizem potrebuje ustrezne ‘prevode’ v različne ‘svetove’, kjer se bo dotaknil ljudi z lastnim razmišljanjem in vprašanji.

Na svetovnih dnevih mladih se srečujejo mladi ljudje z vseh koncev sveta, ki želijo verjeti, iskati Boga, ljubiti Kristusa in živeti v skupnosti. V luči tega je nastala misel, da bi poskusili ustvariti poseben katekizem za mlade, in tako je pod budnim očesom dunajskega nadškofa nastal ‘Youcat’.

Kot je zapisal Benedikt XVI. : Številni ljudje mi pravijo: mladih to danes ne zanima. Jaz jim ugovarjam in sem prepričan v svoj prav. Današnja mladina ni tako plitka, kot ji mnogi očitajo. Mladi želijo vedeti, za kaj v življenju resnično gre. Kriminalni roman je napet, ker nas potegne v usodo drugih ljudi, ki bi bila lahko tudi naša. Ta knjiga pa je napeta, ker govori o naši lastni usodi in se zato globoko tiče vsakega izmed nas’.

Ko se obrača na mlade, sveti oče piše: ‘Vedeti morate, kaj verujete. Svojo vero morate pozbati tako natančno kot računalniški strokovnjak delovanje svojega računalnika. Razumeti jo morate kot dober glasbenik svojo skladbo. Da, v svojo vero morate biti še bolj zakoreninjeni kot so bile generacije vaših staršev, da se boste z močjo in odločnostjo lahko zoperstavili zahtevam in skušnjavam sodobnega časa. Če se boste z vsem žarom lotili študija katekizma, vam poklanjam še zadnjo popotnico: vsi veste, kako globoko je v zadnjem času ranjena skupnost vernih zaradi napadov zla, zaradi vdora greha v notranjost, v samo srce Cerkve. Ne ustrašite se in se ne odvračajte od Božjega obličja! Vi sami ste Kristusovo telo, vi sami ste Cerkev! Vnesite v to Cerkev nedogoreli ogenj svoje ljubezni, saj je človek že prevečkrat iznakazil njeno obličje!’

Kardinal Schönborn je v pogovoru za vatikanski dnevnik označil ‘Youcat’ kot uporaben inštrument za mladinsko katehezo po vsem svetu. Delo je zaenkrat prevedeno v trinajst jezikov, vse izdaje bodo luč sveta ugledale 4. aprila letos. Pripravljajo tudi prevoda v arabski in kitajski jezik.

Kardinal je še povedal, kako se spominja Svetovne škofovske sinode ob dvajsetletnici drugega vatikanskega cerkvenega zbora leta 1985, ko so škofje razpravljali o potrebi po ‘univerzalnem katekizmu’, saj so takrat mladi po vsem svetu nosili enake modre kavbojke, poslušali enako glasbo in imeli enake zamisli. V zadnjih petindvajsetih letih se je proces globalizacije še poglobil, svet je danes ‘ena velika vas’, meni dunajski nadškof, zato je še toliko bolj potrebno, da se novim rodovom predstavijo nove prespektive evangelija. In, kot poudarja kardinal, prav to je naloga katekizma za mlade.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh