Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katere države bo papež obiskal v letu 2023?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 12. 2022 / 11:50
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2022 / 12:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katere države bo papež obiskal v letu 2023?
Kje po svetu se bodo prihodnje leto razveselili papeževega obiska? FOTO: Vatican Media

Katere države bo papež obiskal v letu 2023?

Papež Frančišek v novem letu 2023 že načrtuje več potovanj v tujino: 86-letni voditelj vesoljne Cerkve naj bi obiskal Afriko, Lizbono in najverjetneje Libanon, morda pa se ga bodo razveselili tudi v pristaniškem mestu Marseille na jugu Francije.

Papež Frančišek je sam dejal, da se bo »morda« leta 2023 odpravil v Marseille na srečanje s škofi sredozemskih držav. To je napovedal minuli konec tedna v pogovoru za španski časnik ABC. Če bo potovanje v Marseille dejansko izpeljal, bo to še en cilj na načrtu njegovih potovanj, ki se polni že pred iztekom starega leta, poroča spletni portal La Croix International.

 Papež z južnosudanskim predsednikom Kiirom v Vatikanu leta 2019. FOTO: Vatican Media

Demokratična republika Kongo in Južni Sudan v začetku februarja

40. apostolsko potovanje od začetka pontifikata marca 2013 bo papeža Frančiška od 31. januarja do 5. februarja popeljalo v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan.

V Demokratični republiki Kongo živi 105 milijonov prebivalcev, od tega 95,8 odstotka kristjanov.

V Demokratični republiki Kongo, kjer živi 105 milijonov prebivalcev, od teh pa je 95,8 odstotka kristjanov, se bo sveti oče srečal s sedanjim predsednikom Felixom Tshisekedijem ter predstavniki civilnih in političnih oblasti. V vzhodnem delu države prebivalci že več tednov doživljajo nasilje.

V Južnem Sudanu bo papež 3. februarja obiskal »najmlajšo državo na svetu«, ki je nastala z razdelitvijo Sudana leta 2018 na dve entiteti, eno na severu in eno na jugu. Odtlej je Južni Sudan sredi notranjega spora med dvema klanoma, klanom predsednika Salve Kiira in klanom podpredsednika Rieka Macharja.

Papež Frančišek se je kot prvi romar prijavil na SDM 2023 v Lizboni. FOTO: Vatican Media

Svetovni dan mladih letos poleti 2023 v Lizboni

V letošnjem oktobru se je papež s tabličnim računalnikom v roki ob oknu svoje delovne sobe s pogledom na Trg sv. Petra prek spleta prijavil na svetovni dan mladih, ki ga prirejajo med 1. in 6. avgustom prihodnje leto v portugalski prestolnici Lizboni. Dogodek, na katerem se vsake tri leta okoli papeža zbere več sto tisoč mladih, je bilo treba zaradi koronaepidemije prestaviti za leto dni.

Po dolgem obdobju oddaljenosti in izoliranosti bomo znova odkrili veselje bratskega objema med narodi in generacijami, ki ga tako zelo potrebujemo!

»Po dolgem obdobju oddaljenosti in izoliranosti bomo znova odkrili veselje bratskega objema med narodi in generacijami, ki ga tako zelo potrebujemo!« je ob začetku postopka prijave dejal papež Frančišek.

Septembra 2021 so papeža v madžarski prestolnici pričakali navdušeni verniki. FOTO: Marjan Pogačnik

Kaj sledi: Libanon in Madžarska?

Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je aprila letos potrdil, da je papeževo potovanje v Libanon »v obravnavi«. Sveti oče je že večkrat izrazil željo, da bi obiskal to bližnjevzhodno državo, predvsem po tragični eksploziji v bejrutskem pristanišču avgusta 2020. Papež je deželo ceder nazadnje obiskal leta 2012: to je bil Frančiškov predhodnik Benedikt XVI.

Sodeč po nekaterih virih naj bi v Vatikanu razmišljali tudi o morebitnem papeževem potovanju v katero izmed azijskih držav.

Po navedbah vatikanskih virov bi Frančišek lahko obiskal tudi Madžarsko, po tem, ko se je septembra 2021 med potovanjem v Budimpešto in na Slovaško že srečal s predsednikom tamkajšnje vlade Viktorjem Orbanom. Letos poleti se je v Vatikanu srečal z novo madžarsko predsednico Katalin Novak.

Sodeč po nekaterih virih naj bi v Vatikanu razmišljali tudi o morebitnem papeževem potovanju v katero izmed azijskih držav.

Papež se je opravičil kanadskim staroselcem. FOTO: Vatican Media

Kanada, Kazahstan, Bahrajn: leto 2022 je bilo zelo pestro

Jeseni leta 2021 je papež Frančišek v pogovoru za argentinsko agencijo Telam dejal, da želi leta 2022 obiskati Oceanijo, Afriko in Evropo. Nazadnje je obiskal Bližnji vzhod, Severno Ameriko in Srednjo Azijo.

Med obiskom v Bahrajnu je papež spodbudil k dialogu med muslimani in kristjani.

Frančišek je od 24. do 30. julija obiskal Kanado, kjer se je opravičil staroselskim ljudstvom, katerih tisoče otrok je bilo zlorabljenih v internatskih šolah, ki jih je vodila tamkajšnja Katoliška cerkev. Nekaj tednov pozneje je tri dni preživel v Kazahstanu, kljub odpovedi srečanja z moskovskim patriarhom Kirilom. Med 3. in 6. novembrom pa je obiskal Bahrajn, kjer je spodbudil k dialogu med muslimani in kristjani.

Kupi v trgovini

Frančišek, papež s konca sveta
Papeži
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh