Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoličani in teorije zarote

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 05. 2021 / 08:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2021 / 10:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katoličani in teorije zarote

Katoličani in teorije zarote

»V medijih slišimo nasprotujoče si informacije o cepivih in govori se o teorijah zarote. Komu naj verjamemo?«

Komu naj verjamemo? FOTO: catholic-factchecking.com

»V medijih slišimo nasprotujoče si informacije o cepivih in govori se o teorijah zarote. Komu naj verjamemo?«

Vatikanska koronakomisija na to vprašanje odgovarja z naslednjimi pojasnili:

· Epidemija koronavorusne bolezni je povzročila vzporedno epidemijo zavajajočih in izmišljenih informacij. Govorice, v obliki teorij zarote, vključno s tem, kako je virus mogoče odpraviti in kdo je kriv za njegovo neustavljivo širjenje, so malodane neobvladljive. Podobno kot virus se tudi lažne informacije zelo hitro širijo. Te so lahko zelo škodljive in zapletajo že tako zahteven odziv na epidemijo koronavirusne bolezni ter prizadevanja za njeno odpravo.

· Pomembno je, da upoštevamo nasvete zaupanja vrednih virov, vključno z območnimi zdravstvenimi uradi in spletnimi stranmi pristojnih območnih in mednarodnih organizacij, kot sta recimo Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni in Svetovna zdravstvena organizacija. Posamezniki lahko pomagajo tako, da ne širijo nepreverjenih informacij, ki prihajajo iz dvomljivih virov.

· Kot nas spominja papež Frančišek, ima »družbeno nasilje v prenosnikih in računalnikih širitveni prostor, ki mu ni para«, kar je »ideologijam omogočilo, da so se otresle slehernega sramu«; »delovanje mnogih platform se pogosto ustavi pri omogočanju srečevanja med osebami, ki mislijo na enak način, preprečuje pa se soočanje z različnostmi«; »tako ne zorimo za srečanje z resnico. Pogovori se na koncu sučejo okoli najnovejših podatkov, so preprosto površinska poplava besed. Ne ponujajo pa temeljitega posluha za bistvo življenja, ne dosežejo srca, ne prepoznajo tega, kar je bistveno za osmišljanje bivanja« (Vsi smo bratje, 44-45; 50). Toda »resnico lahko iščemo skupaj v dialogu, v mirnem pogovoru ali strastnem razpravljanju. To je zavzeta hoja, tudi v tišini in trpljenju, sposobna potrpežljivega zbiranja bogatih izkušenj posameznikov in ljudstev; po poti krajevnega in vesoljnega bratstva pa lahko hodijo le svobodni duhovi, pripravljeni na resnična srečanja« (ibid. 50).
---
Prispevek je del projekta obvladovanja lažnih informacij o cepivih proti koronavirusni bolezni, ki ga izvaja konzorcij mednarodnih katoliških medijev, v katerem sodeluje tudi Družina.
---
Preberite tudi:

- Kardinal Dolan: zdaj, ko je vedno več cepljenih ...

- Vatikan pripravlja virtualno konferenco s proizvajalci cepiv

-
»Ne« potrdilom o cepljenju za vstop v svetišča v VB

- Cepljenje proti koroni, dejanje ljubezni

- Se lahko cepimo z odmerki cepiv različnih proizvajalcev?

- Cepitveni potni listi: prostovoljno potrdilo brez drugih osebnih podatkov

- Ali imajo koronacepiva res več stranskih učinkov?

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh