Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoličani v Evropi se pripravljajo na praznovanje ob stoti obletnici rojstva blažene Matere Tereze

Objava: 20. 08. 2010 / 08:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoličani v Evropi se pripravljajo na praznovanje ob stoti obletnici rojstva blažene Matere Tereze

Spomin na ustanoviteljico reda misijonark ljubezni bo v teh dneh zaživel po vsej Evropi, pa tudi širom po svetu, saj bomo v naslednjih treh tednih obhajali stoto obletnico njenega rojstva in tudi obletnico smrti.

Spomin na ustanoviteljico reda misijonark ljubezni bo v teh dneh zaživel po vsej Evropi, pa tudi širom po svetu, saj bomo v naslednjih treh tednih obhajali stoto obletnico rojstva blažene Matere Tereze, pa tudi obletnico njene smrti. Po vsej Evropi bo najmanj ducat kardinalov darovalo slovesne svete maše v spomin velike dobrotnice.

http://motherteresa.org/ je naslov uradne spletne strani redovne ustanoviteljice, na omenjenem naslovu pa si je moč ogledati koledar vseh prireditev, ki že od začetka letošnjega leta potekajo po Evropi in se bodo nadaljevala do konca meseca decembra. Večina prireditev se bo odvijala v Rimu in v državah vzhodne Evrope, maše, devetdnevnice in razstave umetniških del ter druge pobude pa bodo obiskovalcem na voljo po vsej celini.

Številna slavja bodo potekala na dejansko obletnico rojstva blažene Matere Tereze, 26. avgusta. V Skopju bodo ta dan položili cvetje ob spomeniku slavne someščanke, makedonski parlament prireja slavnostno sejo, podelili pa bodo tudi ‘Narodno nagrado Matere Tereze’. Popoldne tega dne bo beograjski nadškof Stanislav Hočevar daroval slovesno sveto mašo v skopski katedrali Presvetega Srca Jezusovega.

Evharistična slavja v čast Materi Terezi bodo darovali tudi v številnih drugih državah. Kardinal Angelo Comastri so vodil mašno slovesnost v cerkvi sv. Lovrenca iz Damaska v Rimu, upokojeni münchenski nadškof, kardinal Friedrich Wetter, pa bo maševal v cerkvi sv. Margarete v Münchnu.

Poleg omenjenih kardinalov bo okoli obletnice smrti blažene Matere Tereze, 5. septembra, slovesne svete maše darovalo še deset najvišjih cerkvenih dostojanstvenikov, med njimi prefekt kongregacije za evangelizacijo narodov, kardinal Ivan Dias, in kardinal Andre Vingt Trois, ki bo maševal v katedrali Notre Dame v Parizu.

Kot je zapisano na uradni spletni strani redovne ustanoviteljice, spominske slovesnosti prirejajo tudi v Švici, Bolgariji, Albaniji in Veliki Britaniji, v Rimu pa si bo 19. decembra moč ogledati posebni božični koncert, s katerim bodo uradno zaključena slavja ob stoti obletnici rojstva Matere Tereze v letu 2010.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh