Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliški kardinal in anglikanski primas: zakaj blagoslov istospolnih parov ni dopusten

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 09. 2022 / 09:37
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2022 / 12:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katoliški kardinal in anglikanski primas: zakaj blagoslov istospolnih parov ni dopusten
»Človeška bitja nimajo moči, da bi spremenila red, ki ga je vzpostavil Bog, naš Stvarnik.« FOTO: Tatjana Splichal

Katoliški kardinal in anglikanski primas: zakaj blagoslov istospolnih parov ni dopusten

Kardinal Francis Arinze, nekdanji vodja vatikanskega urada za bogoslužje, se je v pismu odzval na odločitev belgijskih škofov, ki so v krajevni Cerkvi uvedli obred blagoslovitve istospolnih parov: po kardinalovih besedah so belgijski škofje izbrali napačen in pastoralno pomanjkljiv pristop.

»Človeška bitja nimajo moči, da bi spremenila red, ki ga je vzpostavil Bog, naš Stvarnik,« je kardinal Arinze zapisal v pismu, ki ga je minuli konec tedna v svojih elektronskih sporočilih razpošiljal vatikanski časnikar Robert Moynihan. »Tudi če je njihov cilj pastoralna pomoč istospolnim parom, je s strani škofov to velika napaka,« je zapisal nigerijski kardinal.

»Cerkveni starešina«

89-letni cerkveni dostojanstvenik je bil v letih med 2002 in 2008 prefekt Kongregacije za bogoslužje, nekaj časa pa je veljal za možnega naslednika papeža Janeza Pavla II. Mašniško posvečenje je prejel pri 25 letih, škofovsko pa le sedem let pozneje, v starosti 32 let. Za kardinala je bil imenovan leta 1985, ko je bil star 52 let, s čimer je postal eden najvišje postavljenih afriških duhovnikov tistega časa.

Kardinal Arinze še vedno velja za enega najbolj avtoritativnih glasov Katoliške cerkve v Afriki.

Zaradi svojega vseživljenjskega predanega služenja Cerkvi in ljudem v rodni Nigeriji je postal nekakšen »cerkveni starešina«. Čeprav je zdaj že upokojen, še vedno velja za enega najbolj avtoritativnih glasov Katoliške cerkve v Afriki, in čutil je, da se mora odzvati na odkrito kljubovanje belgijskih škofov Vatikanu in katoliškemu nauku.

Belgijski škofje so namreč 20. septembra napovedali, da bodo v svojih škofijah uvedli obrede blagoslovitve istospolnih parov. Flandrijski škofje so objavili tudi bogoslužje za obhajanje istospolnih zvez za flamsko govoreči del dvojezične države.

Nigerijski kardinal Francis Arinze. FOTO: Wikipedia

Kaj pravi katekizem

Kardinal Arinze je kritično ocenil izjavo škofov, začenši z njenim naslovom: »Pastoralna bližina istospolnim osebam: za prijazno Cerkev, ki nikogar ne izključuje«. Po njegovih besedah pristop belgijskih škofov ni pastoralen in ne upošteva katoliškega nauka: »Sveto pismo predstavlja istospolna dejanja kot dejanja hude izprijenosti,« je zapisal v svojem odzivu in dodal, da je cerkveno izročilo, predstavljeno v Katekizmu Katoliške cerkve, »vedno trdilo, da so istospolna dejanja po notranje neurejena«.

Katekizem Katoliške cerkve  uči, da so homoseksualne osebe »poklicane k čistosti«.

»Čeprav moramo osebe z istospolnimi nagnjenji spoštovati in jih ne smemo neupravičeno diskriminirati, so tako kot vsak kristjan in dejansko vsak človek poklicane k čistosti,« je zapisal kardinal Arinze in ob tem navedel Jezusove besede iz Evangelija po Mateju 5,48: »Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče.«

Navedel je tudi Katekizem Katoliške cerkve, ki uči, da so homoseksualne osebe »poklicane k čistosti«: »S krepostmi samoobvladovanja, vzgojiteljicami notranje svobode, včasih z nesebično oporo prijateljstva, z molitvijo in zakramentalno milostjo se morejo in morajo postopoma in z odločnostjo približati krščanski popolnosti,« pravi Katekizem, ki ga navaja Arinze.

Upor proti cerkvenemu nauku tudi v Nemčiji in ZDA

Kardinal se sklicuje tudi na nedavno izjavo Kongregacije za nauk vere, vendar podrobnosti ne navaja. Omenjena kongregacija je to vprašanje obravnavala 15. marca 2021 in potrdila, da Cerkev nima pristojnosti za blagoslovitev istospolnih zvez. Objavo vatikanske izjave je odobril tudi papež Frančišek. V izjavi je jasno zapisano, da je blagoslov mogoče podeliti »posameznim osebam z istospolnimi nagnjenji, ki kažejo voljo, da živijo v zvestobi razodetim Božjim načrtom, kot jih predlaga cerkveni nauk«.

Greha ne smemo in ne moremo blagoslavljati.

»Cerkev opozarja, da Bog sam nikoli ne preneha blagoslavljati vsakega od svojih romarskih otrok na tem svetu, saj smo 'za Boga pomembnejši od vseh grehov, ki jih lahko storimo',« so zapisali v kongregaciji. »Toda greha ne smemo in ne moremo blagoslavljati: Bog blagoslavlja grešnega človeka, da bi ta spoznal, kako je del njegovega načrta ljubezni, in se pustil od njega spremeniti. Dejansko nas 'sprejme takšne, kakršni smo, vendar nas nikoli ne pusti takšnih, kakršni smo'.«

Izjava kongregacije je bila objavljena sredi prizadevanj Cerkve v Nemčiji, da bi spodbudila blagoslov istospolnih zvez. Izjava je v nemško govorečem katoliškem svetu sprožila številne proteste in odkrito nasprotovanje. Nemški duhovniki in pastoralni delavci so se takrat tudi odkrito uprli Vatikanu in so izvajali obrede blagoslovitve istospolnih parov. Zagovorniki LGBT, ki verjamejo, da se katoliški nauk lahko in mora spremeniti, so dejavni tudi v Združenih državah Amerike.

Anglikanski primas in canterburyjski nadškof Justin Welby. FOTO: Roger Harris/Wikipedia

Deljena mnenja glede istospolnih parov tudi v Anglikanski cerkvi

Deljena mnenja glede sprejemanja istospolne usmerjenosti so se izkazala za nepremostljiva tudi na svetovni ravni. Anglikanski primas in canterburyjski nadškof Justin Welby, častni voditelj celotne Anglikanske cerkve, je konec letošnjega julija na konferenci v Lambethu kot cerkveno politiko potrdil izjavo iz leta 1998, ki zavrača »istospolno prakso kot neskladno s Svetim pismom«.

Razhajanja glede sprejemanja istospolne usmerjenosti so sprožila dvome o tem, ali lahko Anglikanska cerkev sploh ostane enotna, kajti v številnih državah so se določene veje anglikancev odcepile v želji po ohranitvi tradicionalnega nauka. Anglikansko cerkev, ki ima po vsem svetu 85 milijonov članov, te napetosti pestijo že desetletja.

V zadnjih letih so nacionalne cerkve v Walesu, na Škotskem, v Kanadi, Braziliji in Mehiki izglasovale, da duhovnikom dovolijo bodisi sklepanje bodisi blagoslavljanje istospolnih porok.

Velika neskladja med Afriko in Ameriko

Episkopalna cerkev v Združenih državah Amerike, tamkajšnja veja Anglikanske cerkve, je že leta 2003 za škofa v New Hampshiru posvetila duhovnika, ki je odkrito pričeval o svoji istospolni usmerjenosti. Svoj odmik od tradicionalnega nauka so še poudarili leta 2015, ko so dovolili istospolne poroke.

Konservativni anglikanci, mnogi iz tradicionalnih afriških kongregacij, so te poteze obsodili kot neskladne s Svetim pismom in so se leta 2016 »maščevali« z izključitvijo Episkopalne cerkve s ključnih položajev v svetovnem anglikanizmu. V zadnjih letih pa so nacionalne cerkve v Walesu, na Škotskem, v Kanadi, Braziliji in Mehiki izglasovale, da duhovnikom dovolijo bodisi sklepanje bodisi blagoslavljanje istospolnih porok.

Liberalni anglikanci skušajo izpodbijati razlago svetopisemskih izjav o istospolnih razmerjih, kakršno podpirajo konservativci.

Protesti proti »svetopisemskemu revizionizmu« liberalnih cerkva

Razhajanja so znova razburila duhove na julijski konferenci, kjer se je 650 navzočih škofov prepiralo glede odnosa do lezbijk, gejev in transspolnih oseb v Anglikanski cerkvi. Nadškofje Nigerije, Ruande in Ugande se konference v Lambethu niso udeležili v znamenje protesta proti »svetopisemskemu revizionizmu« liberalnih cerkva. Nekateri drugi konservativno usmerjeni člani občestva so se srečanja sicer udeležili, vendar niso želeli prejeti obhajila skupaj z duhovniki, ki so na konferenco prišli v spremstvu svojih istospolnih partnerjev, kar se je na tovrstni konferenci zgodilo prvič.

Obenem je več kot 170 škofov - večinoma iz Severne Amerike in Velike Britanije - podpisalo izjavo, v kateri so poudarili »svetost ljubezni LGBT+ oseb«. Liberalni anglikanci namreč skušajo izpodbijati razlago svetopisemskih izjav o istospolnih razmerjih, kakršno podpirajo konservativci, in kot utemeljitev za spremembo tradicionalnega nauka med drugim izpostavljajo svetopisemski poudarek na ljubezni do bližnjega.

Nadškof Welby si prizadeva premostiti vrzel v Anglikanski cerkvi.

Posmeh, zaničevanje, napadi

Nadškof Welby si prizadeva to vrzel premostiti. Na konferenci v Lambethu je dejal, da cerkve z liberalnimi pogledi na istospolno usmerjenost ne bodo kaznovane, skušal pa je pomiriti tudi konservativne škofe, ki predstavljajo večino anglikancev po vsem svetu, in je potrdil izjavo iz leta 1998, ki istospolno usmerjenost označuje kot neskladno s Svetim pismom.

Po Welbyjevih besedah je za cerkve v številnih državah sprememba tradicionalnega nauka o istospolnih razmerjih »izziv za njihov obstoj«, po drugi strani pa angikanski primas opozarja, kako se cerkve ponekod soočajo s »posmehom, zaničevanjem in celo napadi«, če ne podpirajo istospolno usmerjenih in transspolnih vernikov.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh