Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliški škofje ZDA pozivajo k volitvam po vesti

Objava: 15. 11. 2007 / 09:37
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoliški škofje ZDA pozivajo k volitvam po vesti

Ameriška katoliški škofje so na konferenci v ameriškem mestu Baltimore izdali izjavo, v kateri opozarjajo volivce in kandidate, da imajo njihove odločitve vpliv tudi na njihovo odrešitev po smrti. Škofovska konferenca v izjavi opozarja volivce, naj volijo po svoji vesti v skladu z naukom cerkve, ne more pa priporočiti stranke ali kandidate za četrtino volilnega telesa, ki ga v ZDA predstavljajo katoličani.

Škofje ne morejo podpreti določenih politikov, ker so cerkveni nauki takšni, da ne spadajo povsem med prioritete ameriške Demokratske ali Republikanske stranke. Škofje so ponovili, da je glavna naloga države pomoč revnim, zagotavljanje zdravstva, pomoč beguncem, zaščita delavcev in varovanje okolja. Prav tako cerkev nasprotuje smrtni kazni in izjava pravi tudi, da mučenje ni nikoli sprejemljivo. Vse to pa so bolj demokratske prioritete. Po drugi strani so škofje ponovno izrazili nasprotovanje splavu, istospolnim porokam, raziskavam izvornih celic človeških zarodkov in evtanaziji, kar bolj spada med republikanske prioritete.

Ameriški škofje zato v izjavi pozivajo vernike, naj poslušajo cerkvene nauke in izražajo podporo načelni razpravi o tem kaj najbolje promovira skupno dobro. Kljub temu so vernike opozorili, da njihove politične odločitve vplivajo na več kot le družbeno življenje na tem svetu. Če nekdo podpira politika izključno zato, ker na primer podpira splav ali rasizem, to na primer pomeni formalno sodelovanje z zlom. Izjava katoliških škofov na rednem jesenskem zasedanju, ki nosi naslov "Oblikovanje vesti vernih državljanov", ni nič novega, saj škofje v ZDA to delajo že vse od leta 1976.

STA

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh