Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

KGZS: Želimo si normalne vremenske razmere

Za vas piše:
M. M.
Objava: 09. 01. 2024 / 13:25
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2024 / 13:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
KGZS: Želimo si normalne vremenske razmere
Kmetje si želijo, da bi bilo letos manj črnih oblakov nad slovenskim kmetijstvom. FOTO: Oton Naglost

KGZS: Želimo si normalne vremenske razmere

V vodstvu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) pravijo, da si ne želijo, da bi se v letu 2024 v vremenskem smislu ponovilo lansko leto. Kot je dejal predsednik KGZS Roman Žveglič, si želijo, »da nam vreme služi ter da bi vlada zaznala, da je pridelovanje hrane državotvorno in strateško, ter da bi nam šla pri tem naproti«.

Ob tem so izrazili željo, da kmetijsko ministrstvo čim prej dobilo novega vodjo. »Želeli bi si ministra ali ministrico takoj, ne da se lovi skrajni rok,« je povedal Žveglič na današnji novinarski konferenci. Oktobra je namreč na predlog predsednika vlade Roberta Goloba državni zbor razrešil dotedanjo ministrico Ireno Šinko, resor pa začasno prepustil obrambnemu ministru Marjanu Šarcu.

O novi ministrici

Vprašanja glede navajanja izobrazbe nove kandidatke za kmetijsko ministrico Mateje Čalušić ni želel komentirati, je pa po poročanju STA dejal: »Želimo, da se čimprej sestanemo ter da si ministrica izbere dobro ekipo, ki bo znala prisluhniti, slišati in sprejeti dobre predloge.« Dodal je, da je imenovanje ministra odgovornost največje vladne stranke in predsednika vlade ter da izobrazba pri ministru niti ni tako pomembna.

Evropsko kmetijstvo je na razpotju

V luči protestov nemških kmetov zaradi vladnih načrtov za zmanjšanje subvencij v kmetijstvu Žveglič ocenjuje, da je evropsko kmetijstvo na razpotju. »Težava evropskega kmetijstva je ta, da se mu nalaga hude omejitve, hkrati pa se mu znižujejo podpore. Ob tem na evropski trg na podlagi sklenjenih sporazumov prihaja cenejša hrana nepreverjene kakovosti, ki znižuje odkupne cene evropskim kmetom.«

Zbornica pomagala po avgustovski ujmi

Po besedah direktorja KGZS Janeza Pirca je zbornica lani delovala uspešno, saj je dejavno sodelovala pri pripravi in spremembah predpisov s področja kmetijstva. Žveglič je pri tem izpostavil uredbo o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev in predlog za dvig denarnih nadomestil na najožjih vodovarstvenih območjih. Aktivno je sodelovala tudi pri pomoči po naravnih nesrečah, po avgustovski ujmi predvsem s preskrbo krme za živali.

Nalaganje
Nazaj na vrh