Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kijevski patriarh čestital novemu ukrajinskemu predsedniku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 05. 2014 / 07:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kijevski patriarh čestital novemu ukrajinskemu predsedniku

Voščilo ob zmagi je Porošenku namenil tudi moskovski patriarh Kiril.

Patriarh druge največje ukrajinske deželne Cerkve, Filaret, je Petru Porošenku čestital za zmago na predsedniških volitvah v Ukrajini. V pismu, ki so ga ukrajinski mediji objavili v ponedeljek, mu je zaželel Božje pomoči pri vodenju države. Bog naj Porošenka podpira, »da bo lahko storil vse za ponovno vzpostavitev ozemeljske celovitosti Ukrajine in za zmago nad tujimi agresorji ter njihovimi deželnimi podporniki«.



Patriarh Filaret je zmagovalca volitev obenem pozval, naj poskrbi za mir in blaginjo v državi. Ukrajinski državljani si želijo, da bi Ukrajina postala »del združene Evrope«. Patriarh je izrazil upanje, da bo Porošenko spodbujal tudi dialog, s katerim bi presegli več kot dvajsetletni razkol pravoslavne Cerkve v Ukrajini. Cilj naj bi bil znova združena pravoslavna deželna Cerkev.

V Ukrajini namreč obstajata pravoslavna Cerkev Moskovskega patriarhata, ki jo rusko pravoslavje priznava, in z ruske strani nepriznana pravoslavna Cerkev Kijevskega patriarhata.

Del ukrajinskih pravoslavnih duhovnikov je leta 1992 s podporo politikov ustanovilo Kijevski patriarhat in se s tem uprlo odločitvi Moskovskega patriarhata, ki ukrajinskemu eksarhatu ruske pravoslavne Cerkve ni želel potrditi avtokefalnosti oz. samostojnosti.

Novoizvoljenemu ukrajinskemu predsedniku je voščilo ob zmagi namenil tudi moskovski patriarh Kiril I. V sporočilu je zapisana želja, da bi Porošenku uspelo utreti pot do sprave med sovražnimi ukrajinskimi tabori in da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bi se v deželo vrnil mir. Patriarh Kiril je prepričan, da je potrebno prisluhniti vsem državljanom.

»Upam, da se bo prelivanje krvi za vedno ustavilo, da ne bo nihče zatiran ali poniževan«, je zapisal Kiril I. Ukrajina danes najbolj potrebuje mir, stabilnost, resnico in pravičnost. Patriarh obenem obsoja vmešavanje države »v cerkvene zadeve«, s čimer zavrača politične pobude za vnovično združitev treh Cerkva razcepljenega ukrajinskega pravoslavja.

S čestitkami Porošenku ruska Cerkev kot prva pomembna ruska ustanova priznava novega državnega voditelja. Ruska vlada je doslej izjavila le, da volitve spoštuje, ne pa, da jih tudi priznava.

Pravoslavni milijarder Porošenko je na nedeljskih volitvah prejel 54 % glasov vseh volilcev. Novi ukrajinski predsednik pripada pravoslavni Cerkvi Moskovskega patriarhata.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh