Zapri
Iskanje

Knjiga kardinala Bergoglia: 'Odprt razum, verujoče srce'

Objava: 03. 04. 2013 / 05:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Knjiga kardinala Bergoglia: 'Odprt razum, verujoče srce'

Zbirka ignacijanskih duhovnih vaj sedanjega papeža Frančiška bo kmalu na voljo tudi v slovenskem prevodu.
V italijanskih knjigarnah je od velikega tedna dalje na voljo še ena knjiga, ki bralcem omogoča spoznati misel novega rimskega škofa, papeža Frančiška. Kot poroča Radio Vatikan, gre za prevod zbirke ignacijanskih duhovnih vaj kardinala Jorgeja Maria Bergoglia. Delo je bilo v Argentini izdano leta 2012, v pripravi pa je tudi v slovenskem prevodu z naslovom ‘Odprt razum, verujoče srce’.

Predgovor h knjigi je napisal nadškof mesta Santa Fe de la Vera Cruz, msgr. José María Arancedo. Med drugim piše, da želi zbirka služiti kot pripomoček pri »hoji za Jezusom Kristusom«. Ima pričevanjski značaj, saj izhaja iz izkušnje. Delo krščansko življenje predstavlja kot »resničnost, ki je usmerjena v vzpostavljanje vedno boljših odnosov z Bogom, z drugimi ljudmi in s stvarstvom«. Msgr. Arancedo v nadaljevanju predgovora piše o »domačnosti s svetopisemskimi besedili«, o »trdni teološki osnovi« in o modrosti avtorja, ko »Besedo prenaša v življenje«. Knjiga predstavlja lik Jezusa in njegove besede kot pot, ki je istočasno človeška in Božja, saj vse, kar je človeško, za svoje polno uresničenje potrebuje Božje.

Knjigo ‘Odprt razum, verujoče srce’ je potrebno brati počasi, saj le tako lahko služi duhovni rasti. Njena vsebina je globoka, vedno sodobna in aktualna, še beremo v predgovoru. Pa vendar je tudi preprosta in prijetna za branje. Bralca vpleta v duhovno razmišljanje in tako bogati njegovo življenje, ko ga obenem odpira tudi za ljubezen do bratov.

Knjiga je razdeljena na štiri dele. Prvi podaja različne Jezusove dialoge iz evangelijev in tako predstavlja srečanje z njim; drugi del govori o zgodovini odrešenja, ki jo razkrivajo Jezusovo življenje in njegove besede, in sicer v sedanjem okviru, v katerem se odvija naše življenje. Tretji del knjige je na podlagi Božje besede posvečen Cerkvi v njenem konkretnem življenju, v njeni veličini in obenem majhnosti; zadnji del pa z vidika naše resničnosti spregovori o molitvi.

Foto: splet

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem, ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi naše dnevne novice o družbi in Cerkvi bile še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej, za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh