Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ko berem Sveto pismo, mi prizori sežejo do srca«

Objava: 26. 03. 2021 / 05:22
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.03.2021 / 13:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Ko berem Sveto pismo, mi prizori sežejo do srca«

»Ko berem Sveto pismo, mi prizori sežejo do srca«

Pisateljica Tessa Afshar o svoji poti do krščanske vere in o pisanju svetopisemskih romanov.

Tessa Afshar je ameriška pisateljica svetopisemskih romanov, ki so zelo priljubljeni tudi med slovenskimi bralkami in bralci. FOTO: osebni arhiv



Tessa Afshar je ameriška pisateljica svetopisemskih romanov, ki so zelo priljubljeni tudi med slovenskimi bralkami in bralci. Pri Družini je izšlo vseh osem romanov, ki jih je doslej napisala, nazadnje Hči Rima. Štirje prinašajo starozavezno zgodbo, štirje pa novozavezno. V vseh njenih zgodbah spoznamo ljudi, ki so v Svetem pismu morda le na kratko omenjeni, Tessa pa jih predstavi kot ljudi iz mesa in krvi. Prav vse glavne junakinje imajo tudi napake, nosijo križ preteklih grehov, pa vendar jim Bog spregovori in jih uporabi, da po njih stori velike stvari. S svojimi romani nagovarja bralke in bralce, da se zavemo, da tudi nas Bog rešuje naših grehov, saj smo dragoceni v njegovih očeh.

Pogovor je prevedel Dušan Gorše.

*Celoten pogovor s pisateljico Tesso Afshar si boste lahko ogledali na Youtube kanalu založbe Družina v nedeljo, 28. marca 2021, ob 19.30.*

Kdaj ste začeli pisati in kakšni vzgibi so vas vodili pri pisanju romanov?

Kot otrok sem vedela, da hočem postati pisateljica. Toda nekaj stvari mi je to preprečevalo. Prva težava je bila, da me je vsaka zavrnitev zelo prizadela. Bala sem se neuspehov. Šele z vero v Gospoda sem pridobila dovolj samozavesti, da sem jih sprejela, saj v očeh Boga to sploh niso bili neuspehi. Tako sem čez nekaj časa postala dovolj močna, da sem začela pisati in tudi končala prvi roman Dragulj v pesku. To je bil pravzaprav plod molitve. Prej sem začenjala pisati zgodbe, a jih nisem končala. Govorila sem si, da so slabe, da jih nihče ne bo bral. Ko sem neke noči molila, sem v srcu začutila, da moram končati zgodbo, da to hoče tudi Bog. To je bil Dragulj v pesku.


Romani Tesse Afshar v slovenščini izidejo pri založbi Družina, prevaja jih Irena Modrijan. FOTO: arhiv Družine


Pišete torej svetopisemsko leposlovje. Izberete svetopisemsko osebo in potem napišete zgodbo o njej, njenem življenju, zapuščini, pričevanjih. Po kakšnem ključu izbirate osebe?

Ko berem Sveto pismo, so v njem prizori in junaki, ki mi sežejo do srca. Nekako so mi blizu. Rečem si, da je zgodba te osebe resnično zanimiva, ali se vprašam, kako je mogoče, da nekoga, ki je povsem zlomljen, Bog tako veličastno uporabi. Take stvari mi sežejo do srca. Takrat vem, da lahko napišem zgodbo.

Katera je vaša najljubša oseba v Svetem pismu?

Očitno je to Jezus. Težko izberem najljubši lik. Ne znam izbrati niti najljubšega sladoleda niti najljubše barve, saj je vsakokrat nekaj drugega. Oseb, ki so mi všeč, je veliko. V marsičem se me zelo dotakne Davidova Knjiga psalmov, saj se mi zdi zelo človeški. Najbolj pa mi seveda seže do srca Jezus. Do neke mere to velja tudi za Pavlova pisma. Sveti Pavel mi namreč zelo dobro razloži vero. Toda v Jezusovo naročje me je pripeljal Janezov evangelij. Ta evangelij mi je pomagal, da sem postala kristjanka. Zato mi je tudi zelo ljub.


David Ahačič in Tina Osterman sta se s Tesso Afshar pogovarjala prek videopovezave. FOTO: Andreja Penko


Osebe opisujete zelo tenkočutno in bralca tako pritegnete, da te osebe kar oživijo. Bog govori njim oziroma skoznje, one pa potem nagovarjajo nas. Ste tudi sami doživeli, da vam je govoril Bog?

Zares čutim, da Bog govori mojemu srcu. Skozi svoja dela, skozi Svetega Duha, včasih skozi druge ljudi. Čutim, da hrepeni po tem, da bi bil v osebnem stiku z vsemi nami. Bog ni nekje daleč, visoko zgoraj, od koder gleda na nas. Rad bi sodeloval v našem življenju. Pripovedujem zgodbe o ljudeh, ki so takšni kot vi in jaz in ki so v življenju prestali marsikaj hudega. Verjetno je to izkusila tudi večina vaših bralcev. Ob njih se učimo, kako biti pogumni in vztrajni, kako poraz spremeniti v zmago. Učimo se, kako spodbujati druge, kako dajati in nesebično ljubiti. Vse to se mora zgoditi za časa našega življenja, ko Bog pride k nam in nas uči. Upam, da vas branje zabava, da se ob njem smejete, jočete. Hkrati pa upam, da se v vaši duši nekaj zgane, da občutite nekaj globljega, kar vas približa Bogu. Tako sem sama dozorevala v svoji veri in to bi rada dala drugim.
_ _ _

*Celoten pogovor s pisateljico Tesso Afshar si boste lahko ogledali na Youtube kanalu založbe Družina v nedeljo, 28. marca 2021, ob 19.30.*

*Celoten intervju s Tesso Afshar pa si preberite v Naši družini (13/2021), ki jo lahko prelistate TUKAJ.*

V njem Tessa Afshar razkrije še:


    - v kakšni družini je odraščala,

    - kdaj in kako se je prvič srečala z Jezusom,

    - ali že pripravlja nov roman.

*Celoten opus romanov Tesse Afshar TUKAJ.*

*Naša družina na facebooku TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Nilski dragulj
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh