Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kolikšne bodo denarne nagrade za prejemnike odličij?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 20. 02. 2022 / 17:04
Oznake: Slovenija, Svet, Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.02.2022 / 17:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kolikšne bodo denarne nagrade za prejemnike odličij?
Letošnje igre je gostil Peking, čez štiri leta pa se bo športna smetana zbrala v Milanu in Cortini d'Ampezzo, torej povsem blizu nas. FOTO: FB Slovenia Olympic Team

Kolikšne bodo denarne nagrade za prejemnike odličij?

V Pekingu so se končale 24. zimske olimpijske igre, ki so bile za slovensko reprezentanco izjemno uspešne. Slovenski športniki so navijače razveselili s sedmimi medaljami, kar je drugi najboljši izkupiček v zgodovini slovenskih nastopov. Za zlato medaljo bo Urša Bogataj prejela 55.000 evrov.

Ob zaključku iger so se na glavnem stadionu zbrali športniki vseh 91 držav udeleženk, slovensko zastavo pa je nosila smučarska tekačica Anita Klemenčič.

Dve zlati, tri srebrne, dve bronasti

Slovenija je na igrah, ki so trajale 16 dni, po zaslugi skakalcev osvojila dve zlati odličji, v posamični konkurenci je bila najboljša med vsemi Urša Bogataj, ki je svoj uspeh nadgradila še z zlatom na tekmi mešanih skakalnih ekip (poleg nje so nastopili še Nika Križnar, Timi Zajc in Peter Prevc). Srebra so se veselili smučar Žan Kranjec v veleslalomu, deskar Tim Mastnak in moška skakalna ekipa (Lovro Kos, Timi Zajc ter Peter in Cene Prevc). Do posamičnega brona sta prišli še skakalka Nika Križnar in mlada mamica, deskarka Gloria Kotnik.

Za zlato medaljo 55 tisoč evrov

Kot so za naš spletni portal pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, slovenski nosilci olimpijskih medalj v posamični konkurenci prejmejo za prvo mesto 55.000, za drugo mesto 45.000 in za tretje mesto 38.000 evrov.

V Pekingu so podelili 109 kompletov medalj. Odličja je osvojilo 29 držav, med njimi Slovenija sedem.

Koliko je vredna medalja z ekipne tekme? 

Za osvojitev olimpijske medalje v ekipni konkurenci v individualnih športnih panogah se izplača nagrada v višini 75 odstotkov nagrade, določene za nosilce olimpijskih medalj v posamični konkurenci. »Slovenski mešani ekipi smučarskih skakalcev in skakalk se za prvo mesto izplača nagrada v višini 41.250 evrov vsakemu. Slovenski moški ekipi smučarskih skakalcev pa se za drugo mesto izplača nagrada v višini 33.750 evrov vsakemu,« so sporočili z ministrstva.


Nalaganje
Nazaj na vrh