Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konec pete preventivne akcije 'Štirideset dni brez alkohola'

Objava: 09. 04. 2010 / 07:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Konec pete preventivne akcije 'Štirideset dni brez alkohola'

Glavni namen akcije, ki je letos potekala že petič zapored, je bil ozaveščanje javnosti, spreminjanje navad in opozarjanje na posledice prekomernega uživanja alkohola

Akcija 'Štirideset dni brez alkohola', ki je pozivala k štiridesetdnevni odpovedi alkoholu v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni kot posledicami prekomernega uživanja alkohola, se je končala 3. aprila 2010. Glavni namen akcije, ki je letos potekala že petič zapored, je bil ozaveščanje javnosti, spreminjanje navad in opozarjanje na posledice prekomernega uživanja alkohola.

Pri projektu so sodelovali Slovenska Karitas, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri DRSC, Zavod Med.Over.Net, Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino pri Medicinski fakulteti v Ljubljani in Celjska interdisciplinarna akcijska skupina za varnost v cestnem prometu. Organizatorji so z letošnjim geslom 'Za več pravega veselja brez alkohola' želeli poudariti in sporočiti širši javnosti, da za pravo veselje alkohol ni potreben. Možnosti za pravo veselje je veliko, od gojenja pristnih odnosov z najbližjimi, do kulture, umetnosti, športa, narave.

V podporo akciji so prenovili spletno stran akcije http://www.brezalkohola.si/, s pomočjo podjetja Epamedia predstavili akcijo na jumbo plakatih, oblikovali poseben merilec škodljivosti pitja alkoholnih pijač, ter pripravili dodatna gradiva. Akcijo so podprli tudi številni znani Slovenci, župani in druge javne osebe. Njihove izjave so na voljo na spletni povezavi http://www.brezalkohola.si/podporniki/.

Po poročanju Tiskovnega urada SŠK je Slovenska Karitas v okviru akcije nagovorila približno osemsto župnijskih skupnosti in razdelila stodeset tisoč zgibank in magnetnih solzic ter tri tisoč petsto plakatov. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je občinskim svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu razdelil štiri tisoč plakatov in dvajset tisoč merilcev škodljivosti pitja alkoholnih pijač. Zavod Med.Over.Net pa je materiale poslal v zdravstvene domove.

Zaradi velike družbene tolerance prekomerno pitje alkohola v Sloveniji vsako leto terja več kot osemsto življenj. Alkohol je še vedno krivec za vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom. Predvsem pa povzroča veliko trpljenje in stisko po številnih družinah, v povprečju v vsakem četrtem gospodinjstvu. To potrjujejo številne izpovedi na spletnem forumu, ki ga je pripravil Zavod Med.Over.Net in je del spletne strani akcije.

S posameznimi dejavnostmi bodo organizatorji nadaljevali skozi vse leto do naslednje akcije, ki bo potekala v postnem času leta 2011. Predvsem pa je skozi vse leto veljaven poziv: 'Čim manj alkohola v družabnem življenju in nič alkohola na cesti.'

Več informacij o akciji je na voljo na spletni strani http://www.brezalkohola.si/.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh